sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Täydellinen lemmikkihamsteri

Edellisessä postauksessa kinusin ideoita, ja sieltähän se sitten heti tulikin, kiitokset kauniit Miralle,joka keksikin oikein mainion postausidean: Tulevana syyrialaisten pet-tuomarina; Millainen on mielestäni hamsteri, jonka palkitsisin ilomielin lemmikkiluokassa?


Millaisen lemmikkihamsterin laittaisin sijalle PLH1?
kuva ©Ely Sorsa

Tämähän riippuu paljolti siitä, millaisia hamstereita luokkaan osallistuu. Joskus voi olla hyvinkin kinkkistä valita PLH-sijoittuneet, kun ERI-hamstereita on joukossa niin monia. 

Täydellinen lemmikkihamsteri on rauhallinen, mutta utelias. Sen tulee antaa katsoa kaikki pienetkin yksityiskohdat hyvin. Turkin ja ihon tulee olla hyvässä kunnossa, hamsterin pitää olla eloisa ja hyvinvoivan näköinen, sopusuhtainen ja lihaksikas. Hampaiden tulee olla sopivan mittaiset.


Mistä asioista hyvinvoiva lemmikki lähtee?

 • Ruokinta
Ruokinta on tärkein osa-alue lemmikkihamsterin hoidossa. Sillä voi vaikuttaa koko hamsterin olemukseen; virkeyteen, massaan ja turkkiin, yleisilmeeseen. Hyvä siemenseos, raikas vesi ja monipuolinen, terveellinen tuoreruokinta tukee kaikkea mitä hamsteri vaatii.

 • Liikunta
Pelkällä ruokinnalla hamsteria ei saa näyttelykuntoon. Hamsteri tarvitsee paljon liikuntaa pysyäkseen hyvässä massassa. Tarpeeksi iso asumus ja juoksupyörä, sekä paljon kiipeily ja kaivelumahdollisuuksia. Hamsterin pitää saada toteuttaa omia luontaisia puuhiaan mahdollisimman paljon.

 • Turkki & iho
Turkin laatuun vaikuttavat monet tekijät: ruokinta, ilmankosteus sekä usein myös geneettiset ominaisuudet. Turkin laatuun ja ihon kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa oikeanlaisella ruokinnalla ja ilmankosteudella. Myöskään iho ei saa hilseillä.

 • Pienemmät yksityiskohdat
Hampaat,kynnet,silmät,korvat: Siinäpä paketti, näissä asioissa kärsii olla pieni "virhe", vaikka hamsteri voisikin sijoittua PLH-sijoille. Hampaiden tulee olla sopivasti kulutetut ja niissä tulee olla hyvä kiille, keltaiset hampaat aina parhaimmat. Hampaan valkoinen väri kertoo, että hammaskiille on kulunut esimerkiksi kalteireiden jyrsinnän perusteella. Kynsien tulee olla sopivan mittaiset, nuorelta hamsterilta kynsiä ei tosin tarvitse näyttelyitäkään varten leikata, ne kuluvat usein itsekseen. Mainio kynsienkulutustekniikka on kukkaruukku asumuksessa. Silmien tulee olla kirkkaat, silmätkin kertovat paljon hamsterin kunnosta loppupeleissä. 

 • Käsittely
Hyvä lemmikkihamsteri antaa käsitellä itseään, ei rimpuile, pelkää ja stressaa. Tässä on otettava kuitenkin huomioon hamsterin ikä; monet nuoret hamsterit jännittävät arvostelutilannetta, joka useinkin näkyy esimerkiksi kuolaamisena. Hamsteri ei saa missään nimessä olla aggressiivinen. Hyvin käsitelty lemmikkihamsteri on mielestäni sellainen suloinen löllykkä, joka antaa pyöritellä itseään korvaansakaan lotkauttamatta.

 • Ikä
Arvostelussa otetaan huomioon aina hamsterin ikä. Kuten yllä jo mainitsin, voi nuori hamsteri esimerkiksi jännittää uutta tilannetta, kun taas veteraani-ikäinen hamsteri ei enää ole yhtä massakas kuin nuorena. 

Yhteenveto: Hyvinhoidetun lemmikin ominaisuudet näkyvät arvostelussa. Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa, mutta pyritään hyvinvoiviin hamstereihin ihan ilman niitä näyttelyitäkin :)

Ja koska en vieläkään pysty kommentoimaan omalla koneellani bloggeriin, vastaan Miran kysymykseen tässä.

"Jee, mä tykkäsin tästä :) muutamia kertoja ollessani sihteerinä on tuomareista paistanut hyvin selkeä linja, monelle kunto on avain onneen, mutta on myös tuomareita jotka arvostavat ennen kaikkea hyvää yleiskuntoa tai käsittelyä? Mihin kastiin uskot kuuluvasi? :)"
- Olen huomannut saman tehdessäni harkkariarvosteluja. Yritän soluttautua kultaiselle keskitielle :) Pääpaino kuitenkin lienee yleiskunnossa, veikkaisin. Se selvinnee Haapajärvellä ensimmäisessä koearvostelussa.

3 kommenttia:

 1. Jee, mä tykkäsin tästä :) muutamia kertoja ollessani sihteerinä on tuomareista paistanut hyvin selkeä linja, monelle kunto on avain onneen, mutta on myös tuomareita jotka arvostavat ennen kaikkea hyvää yleiskuntoa tai käsittelyä? Mihin kastiin uskot kuuluvasi? :)

  VastaaPoista
 2. Tää oli kiva postaus! :) Minkälainen on hyvä siemenseos? Meillä syötetään nyt Supaa, koska täältä Joensuun eläinkaupoista ei saa parempaa ruokaa. Joskus ollaan ostettu myös Festifalia, mutta Osku ollaan jätetty rauhaan. ;) Ja huonona lisänä myöskään useimmista nettikaupoista tilaaminen ei onnistu, koska kädessä ei ole luottokorttia millä maksaa.

  VastaaPoista
 3. Supahamster on nykyään kuulema aika huono vaihtoehto.

  Itseasiassa zooplussasta tilatessa ei luottokortteja tarvitse, vaan normaali tilisiirto riittää, sieltä voi valkata parempaa siemenseosta.

  Täältä voisin suositella ihan kaikkea, ehkä eniten bunny traum, hamsterin ruoka ja siihen lisäksi jotain JR Farmin ruokaa. :)
  http://www.zooplus.fi/shop/jyrsijat/pienelainten_ravinto/hamsterin_ruoka

  Kun tilaat yli 39eurolla, tulee toimitus ilmaiseksi ovelle :)

  VastaaPoista

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)