maanantai 30. heinäkuuta 2012

Poikasten kehitys - Syyrianhamsterit

Hamsteripoikueen seuraaminen syntymästä luovutushetkeen on elämys, lähikurkkaus hamstereiden ihmeelliseen maailmaan.


Julkaistu poskipussissa 2/2010

Naaras tulee sukukypsäksi jo 4-6viikon ikäisenä. Naaras on 10 kuukauden ikäisenä hedelmällisin, ja astutuksen onnistuminen on silloin todennäköisin.

Poikaset saavat alkunsa kun naaras astutetaan valitulla uroksella. Naaraan kiimakierto on 4 päivää. Naaraan kiima esiintyy voimakkaimmin jokseenkin hamsterikohtaisesti illalla,yöllä tai aamuyöllä, ja kestää noin 12 tuntia. Koska syyrianhamsteri on erakko, tarkoittaa se sitä, että naaras hyväksyy uroksen lähelleen vain kiiman aikana, joskus naaras voi olla liiankin kiinnostunut uroksesta kiimasta huolimatta ja tappeluita voi syntyä. Jos naaras on tarpeeksi voimakkaassa kiimassa, se asettuu ns.sahapukkiasentoon ja uros astuu naaraan. Neljän vuorokauden kuluttua astutuksesta voidaan varmistaa naaraan tiineys, jos naaraalla ei ole kiimaa, on se todennäköisesti tiineenä. Munasolu kiinnittyy 6 vuorokauden kieppeillä, jolloin on syytä vältellä naaraan käsittelyä.

Mutta myös hamstereilla tavataan valetiineyttä, erityisesti talviaikaan se on yleistä, johtuen päivän lyhyydestä, jolloin valoa ei ole riittävästi. Valetiineys kestää 4-13vuorokautta, jonka jälkeen naaraan voi astuttaa taas uudelleen. 
Odotusaikanana naaraan tulee saada paljon monipuolista ruokaa, erityisesti naaraan ruokinnassa on otettava huomioon, että se saa tarpeeksi E-vitamiinia (hamsteri kärsii herkästi E-vitamiinin puutteesta), foolihappoa, rasvaa, proteiinia ja kalsiumia. Tiineys ja poikastenhoito on hamsterinaaraalle koetus, joten siksi sen täytyy saada monipuolista ruokaa selvitäkseen hyvin synnytyksestä,imetyksestä ja poikasten hoidosta.
Naaraassa voi havaita muutoksia noin viikko astutuksen jälkeen, pikkuhiljaa vatsa alkaa kasvamaan. Naaras rakentaa huolellisesti pesää tulevalle pesueelleen, jotkut naaraat vuoraavat pesän puruilla niin, että sinne on vain yksi pieni kulkuaukko, josta naaras mahtuu kulkemaan jälkikasvunsa luokse.

Noin 16 vuorokauden kuluttua astutuksesta emo synnyttää pienet, karvattomat ja silmättömät poikaset, jotka painavat vain noin 3g. Poikasia voi syntyä kerralla jopa parikymmentä, mutta tavallisesti niitä syntyy vähemmän. Hamsteri synnyttää usein öisin ja yksin, hamsteri tarvitsee todella harvoin ihmisen apua synnytyksessä, ja sen tuleekin saada olla rauhassa synnytyksen ajan.

Kun poikaset ovat syntyneet, on pesärauha erityisen tärkeää naaraalle. Se ei saa stressaantua suotta, koska se voi hyvinkin stressaantuneena syödä poikasensa. Tämä on normaalia, jos naaras tuntee olosa uhatuksi, se myös karsii sairaat tai liian heikot poikaset pesästä syömällä ne. Se toimii siis täysin vaistojensa mukaan, luonnossa petoeläimet haistaisivat muuten kuolleet poikaset pesästä.
Poikasten karvankasvu alkaa 4-5 vuorokauden tienoilla, sitä ennen niille on kehittynyt jo kuitenkin voimakas pigmentti.

Viikon iässä poikaset alkavat maistella kiinteää ruokaa emon maidon lisäksi. Pesään voikin varovasti antaa esimerkiksi pieneksi paloiksi pilkottuja kasviksia. Viikon ikäisillä poikasilla värit alkavat jo erottua hyvin.

Noin kahden viikon ikäiset poikaset alkavat availla silmiään ja lähtevät mielellään pesän ulkopuolelle tutkimaan ja etsimään ruokaa. Tässä vaiheessa usea hamsteriemo kuskaa kiireesti poikasia takaisin pesään. Mutta lopulta emo antaa periksi, kun huomaa että tehtävä on mahdoton. Kaksiviikkoisilla poikasilla värit erottuvat jo selkeästi, myös niiden sukupuolet voi tarkistaa. Tässä vaiheessa poikasia voi siis alkaa käsittelemään, ilman että naaras hermostuu. 
Poikasten ollessa noin kolmen viikon ikäisiä, lopettaa naaras imettämisen ja poikaset siirtyvät kokonaan kiinteään ruokaan. Poikasia ruokitaan runsaasti ja monipuolisesti, mielumin aina liian paljon, kuin liian vähän. Poikasajan ruokinta on hyvin ratkaiseva tekijä hamsterin kehityksessä.

Neljän viikon iässä viimeistään myös turkkimuunnokset ovat selkeästi nähtävillä. Samoin sukupuolet on helpompi tunnistaa. Tässä vaiheessa urokset ja naaraat erotellaan omiin asumuksiinsa, runsasta tuoreruokintaa jatketaan kuitenkin siihen asti, kunnes poikanen lähtee uuteen kotiin.
Viiden viikon iässä poikaset ovat luovutusikäisiä, ja yleensä valmiita lähtemään uuteen kotiin.©Eve Immonen 2012

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Teen opinnäytetyötä hamsterinaaraan astutuksesta, ja haluaisin käyttää kyseistä artikkelia työssäni. Onko juttu kenen kirjoittama? Mainitsit vain että artikkeli on julkaistu Poskipussissa 2/2010, mutta jäi epäselväksi oletko itse tämän kirjoittanut vai onko se jonkun muun.

  Kiitos jos vastaat :)
  - Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis kaikki blogissani on itse kirjoitettua, ellei toisin mainita. Eli olen kirjoittanut tämän ja saat vapaasti käyttää opinnäytetyössäsi.

   Poista

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)