perjantai 26. lokakuuta 2012

Ongelmia hamsulassa - lintupunkkiepäily.

Toissapäivänä löysin ihanan pk hopeaminkkinaaraani Polar Bearin (Wonderland's Figaron jälkeläinen) kuolleena ja havaitsin tutkiessani sen iholla epämääräisiä punaisia ötököitä. Tottakai ensimmäinen johtopäätös oli; Lintupunkki.
 

Lintupunkki

 Dermanyssus gallinae

Ulkonäkö

 • 0,6 - 0,7 mm pitkä.
 • Pehmeä keltainen/vihreä ruumis ja kahdeksan raajaa.
 • Itsensä täyteen syönyt punkki näyttää kirkkaanpunaiselta.

Elinkaari

 • Munasta aikuiseksi 7 päivässä (suotuisissa oloissa)
 • Aikuiset elävät suunnilleen 90 päivää.

Tavat

 • Käyttää ravinnokseen lintujen verta
 • Suosii lämpimiä, kosteita oloja.
 • Yleinen linnunpesissä ja kanaloissa.
 • Pystyy heikentämään lintujen muninnan tehokkuutta. Pahimmissa tapauksissa saattaa tappaa nuoria, sairaita tai vanhoja lintuja.
 • Kodeissa lintupunkit saattavat purra ihmisiä verta etsiessään.

Havaitsin myös ötököitä kipittelemässä yhdessä hyllyköistä. Eikun kaasu pohjassa kylille hakemaan Virkon S:ää ja raidia, kamala kasa jätesäkkejä,väliaikaisruokaa,pieni paali purua ja pieni paketti heinää.

Aloitin koko urakan sillä, että pistin loishäädöt kaikille niskaan, Inkalle - joka raukka toivottavasti tänään synnyttää - desinfioin asumuksen heti, ja laitoin pienpaalista purua, vessapaperia ja ruokaa. Inka siirtyi turvaan vaatekomeroon ja asuu siellä niin kauan, kunnes on taas varmasti turvallista siirtää se takaisin hamsulaan.

Sitten asumuksista lapettiin purut pihalle, puiset virikkeet ja mökit jätesäkkeihin - joita tuli muuten kaksi todella isoa jätesäkillistä! Muovitavarat pesuhuoneeseen ja niiden täydellinen desinfiointi Virkonilla. Joka ainoa asumus ja tavara saivat täydellisen virkon-käsittelyn. Sitä tavaranmäärää ei voi kukaan muu uskoa, kuin avopuolisoni, joka oli myös auttamassa urakassa, sekä nallenaamalan Tiia, jota ilman olisin ollut huutavassa pulassa. Eilinen on hieman hämäränpeitossa, sillä koko urakkaan meni aikaa noin 11h. Lopuksi kuitenkin kaikki purusäkit kannettiin ulos pakkaseen, samoin puuvirikkeet ja mökit säkit varastoon kylmään odottamaan uunitusta. Koko huone imuroitiin läpikotaisin, jonka jälkeen pistin huoneeseen niin paljon raidia, että minula oikeasti meinasi loppua happi kesken. jos siellä jotain oli elossa - ei pitäisi olla enää. Eläimet nopeasti takaisin huoneeseen, kun sinne kärsi viedä pienen tuulettelun jälkeen, yleispellettiä eläimille tarjolle - heinänsyöjille heinää ja kaikille vesipullot paikalleen. Kello taisi näyttää lähemmäs kahtatoista yöllä, kun lähdettiin viimeiselle tupakkatauolle.

Koko prosessin aikana yhdestäkään eläimestä tai asumuksesta en löytänyt ötökän ötökkää, paitsi yhdestä terrasta, jossa oli oikein otolliset paikat asustella liukuovisysteemin takia. Se tietty terra sattui olemaan juurikin sen lipaston päällä, missä havaitsin näitä ötököitä. Varmuutta ei ole - olivatko ne lintupunkkeja, mutta varmuudeksi kaikki on nyt perinpohjaisesti desinfioitu ja pesty.

Olemme tehneet kaikkemme.


3 kommenttia:

 1. Nuo ovat kyllä vihoviimeisiä otuksia. Pidän peukkuja, että pysyisivät tuolla käsittelyllä poissa. Meillä nuo olivat kerran gerbulassa riesana 1,5 -vuotta, kun Raidituksista, uunituksista, loishäädöistä ja muista huolimatta ilmaantuivat aina jostain kolosta oltuaan välillä parikin kuukautta pois. Lopulta päästiin vitsauksesta eroon vasta keskellä talvella sattuneen muuton myötä, jonka ajaksi eläimetkin menivät eläinlääkäriltä saatujen tujumpien loishäätöjen kautta kuljetusbokseissa kaverille evakkoon, että sai kehykselliset terraariot ym. riskipaikatkin useammaksi päiväksi ulos pakkaseen yhdessä huoneen huonekalujen kanssa.

  VastaaPoista
 2. Osanotot♥
  Noista öttiäisistä tulee heti mielee täit, jotka ovat todella riesoja ihmisten keskuudessa.

  VastaaPoista
 3. Olet varmasti tämän saanut ennenkin (kuten olin itsekin saanut), mutta päädyit nyt tällä kertaa mukaan listaukseeni ja pakkohan tämä on nyt sitten mainita, kun säännöissä niin sanotaan: http://hyllyllinenhiiria.blogspot.fi/2012/10/liebster-blog.html :)

  VastaaPoista

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)