keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

4H Kani-ja jyrsijäleiri

Haaveeni kani-ja jyrsijäleiristä toteutui. Tämä ei suoranaisesti liity hamstereihin, mutta näyttelee kuitenkin isoa osaa hamsterimaailmassa. Mistäs muualtakaan on parempi aloittaa, kuin lapsista ja nuorista :) Olen  vetänyt jo vuosia lapsille ja nuorille 4H:lla pieneläinkerhoa, osatarkoituksena saada oikeanlaista tietotaitoa lapsille ja nuorille pieneläinten suhteen - myös niiden hamstereiden.

Leiri osoittautui todella suosituksi täällä meillä Kajaanissa, 12 paikkaa täyttyi hurjan nopeasti ja valitettavasti myös kuusi jäi varasijalle. Olisin varasijalla olleet mielelläni ottanut myös mukaan, mutta ohjaajia oli lisäkseni vain yksi. Valitsin mukaan syyrianhamstereista Maijan ja Polinan, molemmat ovat niin uskomattoman mukavia lemmikkihamstereita, että niillä on helppo opetella käsittelyä. Benjamin-talvikko sai jäädä kotiin, koska tiesin, että leirille on tulossa pari suloista talvikkoa. Ja mukaan lähti tottakai talon ainoa roborovski :D Lisäksi kiinareita oli hienosti edustamassa Rokkari. Minua niin kovasti harmitti, kun huomasin paikanpäällä, että unohdin ottaa Onyksi-campbellin! Puolet tavaroista unohtui muutenkin, joten miksipä ei yksi hamsterikin. Sinne Onyksi jäi viettämään vapaa-aikaa terraarioon. Tilanne kyllä korjaantuu, sillä Onyksi pääsee sitten luottokämpsynä syksyllä vetämälleni 4H pieneläinkerholle opetushamsteriksi.

Lavender's Onyksi

Leirille tupsahti yhdentoista aikaan 12 reipasta leiriläistä. Osalla olikin mukana oma hamsteri (myös muita eläimiä tällä leirillä oli paljon, mutta keskitytään nyt hamsteriblogissa vain eniten niihin hamstereihin). Mieleen jäi erityisesti normaalin värinen urostalvikko Pyry, joka oli oikein menevä pappa, vielä noin veteraani iässäkin :)

Pääpainona pidin leirin teemalle sitä, että lapset ja nuoret oppivat käsittelemään oikein erilaisia eläimiä, mikäs sen parempaa, kun saada oma leirihoitsu! Ne kenellä ei ollut omaa mukana, saivat oman leirihoitoeläimen minun eläimistäni tai Tiian rotista. Hamsterit olivat suosittuja, myös roborovski olisi ehdottomasti haluttu ottaa hoitoeläimeksi, mutta kuten moni varmasti tietääkin, voi roborovski olla melko haasteellinen käsiteltävä. Päivän mittaan oli paljon ohjelmaa teoriasta käytäntöön. Illalla paistettiin makkaraa ja vaahtokarkkeja,
Ja tietenkin ohjaajien oli ihan pakko toteuttaa leirikaste. Leiriläisten silmät sidottiin ja me Tiian kanssa johdatimme leiriläisiä erilaisille tehtäväpisteille. Ensimmäisellä pisteellä leiriläisten piti ottaa iso loikka, etteivät astu isoon koirankakkaan - jota ei tietenkään oikeasti ollut :D - mutta reippaasti jokainen taisi varmuuden vuoksi ottaa kuitenkin ison loikan! Seuraavaksi pyöritettiin leiriläisiä letkassa ja yritettiin eksyttää, jotta eivät ihan tietäisi missä ollaan. Päästiin peikkosillalle, jossa piti kylmästä kaura-öljypuurosta etsiä peikolle palkinto (joka tässätapauksessa oli käpy) jotta päästiin jatkamaan matkaan. Voitte jokainen mielessänne kuvitella, miltä tuollainen mössö isossa kulhossa mahtaa tuntua kätösissä ;) Pääsimme jatkamaan siitä matkaa seuraavalle etapille, jossa piti poimia vedellä täytetystä kulhosta viinirypäle ja syödä se. Viinirypäleet tuntuvat hassulta ja moni ei ensin meinannut syödä sitä, mutta kun kannustimme sen olevan hyvänmakuista, kaikki söivät. Epäonneksemme joukossa oli pari, jotka inhosivat viinirypäleitä :D Jatkoimme sitten matkaa parin mutkan kautta ja avasimme silmäsiteet. Viimeisellä etapilla leiriläiset joutuivat noukkimaan isosta vesikulhosta vaahtokarkkeja käyttäen vain pelkästään suutaan. Viimeinen etappi taisi olla mieluisin :D

Nukkumaankin päästiin ihan ajallaan.

Seuraavana päivänä käsittelimme taas hamstereita ja meillä oli muiden lajien teorioita. Opiskelimme mm.kaniesteistä ja rottien hoidosta. Leiriläiset pääsivät pesemään ja hoitamaan rottien hännät kuntoon.


Maija.


Ensimmäinen teoria oli kuitenkin heti aamusta hamsteriagility. Katsoimme muutaman hyvän videon agilitystä ja leiriläiset joutuivat kasaamaan hamstereille radan käyttäen mielikuvitusta. Voin sanoa, että tuli muuten todella hieno rata! Maija ja Polina pääsivät menemään radan ja myös leiriläisten omat talvikot kävivät kokeilemassa agilityä. Päivään sisältyi paljon muutakin, mutta järjestimme vielä kahdelta kani-ja jyrsijänäyttelyt. Jokainen sai oman arvostelukaavakkeen mukaan omasta-tai leirihoitsustaan, sekä tietenkin diplomin näyttelyyn osallitumisesta!

Päivä huipentui neljän aikaan leirikisoihin.

Oli kyllä ihan mahtava 12 hengen leiriporukka. Kyllä varmasti tulee vedettyä ensi kesänä uusi kani-ja jyrsijäleiri :)

Rokkari leirillä edustamassa hoitajan hellässä huomassa :) 2 kommenttia:

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)