keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Creme ja musta?

Joskus näkee yhdistelmiä, missä on käytetty cremeä ja mustaa sekaisin, mukaanlukien sukulaisvärit, koska ne vaikuttavat tähän asiaan samalla tavalla. Ongelmalliseksi tämän yhdistelmän tekee se, että creme peittää mustaa alleen. Eli hamsteri voi olla fenotyypiltään eli ulkoasultaan creme, mutta onkin todellisuudessa genotyypiltään myös musta. Tämä tietenkin vaatii sen, että musta kantaa cremeä ja creme mustaa. Lisäksi nämä kaksi väriä huonontavat toisiaan.
  Täytyy kuitenkin muistaa ja laittaa oman harkintansa varaan kuinka pitkältä uskaltaa käyttää eläintä, jolla creme+musta lopputulos on mahdollinen. Resessiiviset geenit saattavat puskea läpi todella kaukaakin. Tällä yhdistelmällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä terveyden kanssa, ainoastaan tuo seikka, että värit voivat sekoittua keskenään.

Vaikka hamstereita teettäisi vain lemmikkipoikueina, voi niistä silti osa päätyä jalostukseen, jolloin nämä genotyypiltään mustat cremet voivat aiheuttaa sekaannusta. Siksi päätin julkaista listan cremen (ee) ja mustan (aa) sukulaisväreistä ja genotyypeistä helpottamaan sukutaulujen tulkitsemista.

Cremen sukulaisvärit


Soopeli eeUu/eeUU
ps creme eepp
Minkki eeppUu/eeppUU
Soopelisuklaa eebbUu/eebbUU
Kupari eeppbbUu/eeppbbUU
Norsunluu eeLglg, eedgdg
Ps norsunluu eeLglgpp, eedgdgpp
Ms valkoinen eeSgSg 
Hopeasoopeli eeSgsgUu/eeSgsgUU
Karamelli eebb
Luonnonvalkoinen eeSgsg
Siniminkki eeppdgdgUu/eeppdgdgUU
Sinisoopeli eeddUu/eeddUU
Hopeavalkoinen eeppSgSg

Mustan sukulaisvärit
Kyyhkynharmaa aapp
Suklaa aabb
Sininen aadd
Hopeamusta aaSgSg/aaSgsg
Hopeakyyhkynharmaa aappSgSg/aappSgsg
Ps sininen aa pp dd
Laventeli aa bb dd
Samppanja aa bb pp

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)