tiistai 26. tammikuuta 2016

Kysymyspostauksen vastaukset

Tulipas paljon kysymyksiä :)  

1. Oletko aina tykännyt normaali-värisistä syrkeistä?
- En :D Ennen pidin norreja tosi tylsinä, kunnes silmäni avautuivat ja tajusin kuinka hieno muunnos se itseasiassa standardinmukaisena on.

2. Mitä hamsteri lajia/väriä et haluaisi kasvataa ja miksi?
- Kehitin sellaisen vihasuhteen kiinankääpiöhamstereihin, etten ehkä tahdo niitä enää kasvattaa. Ne ovat nyt ainakin pitkällä tauolla. Oma jaksaminen ei enää riittänyt, kun kiinareita on niin hankala yhdistää, lisäksi hamsuhuoneesta ei kuulu, jos hamsterit tappelevat, joten se vaikeuttaa kiinareiden yhdistämistä. Toisekseen en voi niitä makuuhuoneeseen ottaa valvottavaksi, kun avopuoliso hermostuu rapistelusta :D

3. Pidätkö hamsujen kuvaamisesta? Mitä lajia on mielestäsi helpoin kuvata?
- Tykkään kovasti :) Syrkit on yleensä kivan kuvauksellisia, vaikka ne voivatkin olla välillä hieman haastavia vikkelyytensä vuoksi. Roboja on hauska kuvata senkin takia, että me tehdään se aina yhdessä Pilvin kanssa :D

4. Kuka on suosikkisi tämän hetkisistä kääppäreistä?
- En voi mitenkään nimetä yhtä suosikkia mun kääpiöhamstereista, kaikki on omalla tavallaan mun suosikkeja. Syrkeistä erottuu aina joku suosikki, mutta kääpiöhamsterit ovat kaikki niin ihastuttavia ja yleensä kun ne ovat vielä enemmän lemmikkinä, kun jalostuskäytössä.

5. Mistä hamsterista haaveilet, mutta et ole semmoista saanut?
- Enää taitaa olla jäljellä lila, toivotaan, että sitä syntyy tuleviin poikueisiin!

6. Jättäisitkö ulkomuodollisesti todella upean hamsun käyttämättä jalostukseen, jos sillä olisi huono luonne?
- Kyllä ja olen jättänytkin käyttämättä.

7. Montako hamsteria sinulla on tällähetkellä? 
- 15.

8. Millaisia neuvoja haluaisit antaa kasvatusurasta haaveileville? 
- Luo ensimmäisenä hyvä tukiverkosto, ole yhteydessä kasvattajiin ja kerro heille avoimesti jalostussuunnitelmistasi. Käy akviitisesti näyttelyistä, osallistu nettikeskusteluihin mikäli mahdollista. Esimerkiksi facebook on täynnä hamsteriaiheisi keskustelupalstoja, lähinnä lemmikkihamsterin omistajille suunnattu hamsterikeskustelu ja hamsterikasvatuksesta kiinnostuneille hamsterikasvatus sekä lisäksi jo kasvattaville kasvattajille suunnattu hamsterikasvattajat. Pyri mahdollisuuksien mukaan näyttelyssä oman kasvatuslajisi luokan sihteeriksi, kuuntelemalla ja näkemällä oppii hurjan paljon.

-
9. Onko hamsterien kasvatus sinusta eettistä? 
- On todellakin, varsinkin Suomessa asiat ovat erittäin hyvin ja olen iloinen siitä, että hyviä kasvattajia on Suomi pullollaan. Olen edelleen tukkuja vastaan (vaikka siellä moni uusi muunnos syntyykin), sillä ne ovat kaukana eettisyydestä. Sen vuoksi on myös mukavaa, että moni hyvä kasvattaja myy kasvattejaan eläinkauppoihin ja eläinkaupat ovat vähentäneet tukkutuontia Suomeen.

10. Mitkä asiat hamsterikasvatuksessa ärsyttävät ja turhauttavat? 
- Tästähän saisi vaikka kirjan aikaiseksi :D Tosin kaikkein turhauttavin asia minulle kävi koko kasvatushistoriani aikana parisen päivää sitten, kun viimein olin todella tyytyväinen lupaavaan nuoreen pk normaali naaraaseen Wonderland's Aamunsäteeseen ja se löytyi kuolleena asumuksestaan. Onneksi minulle jäi sijoitukseen Säteen veli, Jokeri.

Wonderland's Aamunsäde


Jos saisit keksiä yhden uuden mutaation syyrianhamstereille, miltä se näyttäisi? Entä muille hamsterilajeille? 
- Brindle. Semmonen ois niin kaunis syyrianhamsterilla. Tai millä tahansa lajilla :D Hiirillä on esimerkiksi brindle ja se on todella kaunis värimuunnos! Hiirten brindle.

11. Mitkä ovat suosikkejasi hamsteriblogeista? 
- Tykkään lukea ennemmin tietopostauksia, joten täytyy sanoa, että Lavender's ja Goldilock's.

12. Oletko koskaan katunut/harmitellut, että olet myynyt hamsterin joka myöhemmin onkin kehittynyt kivasti? 
- Juu kerran :D Wonderland's Kurt Cobain**, lk normaali valkonauhainen poika. Se tosin palautui minun omistukseeni, onnekseni meni kaverilleni, että sain käyttää sitä vielä kasvatuksessa.

13. Mitä kaikkia lajeja olet omistanut/kasvattanut? 
- kaikkia.

14. Haluaisitko kasvattaa vielä jotain muuta, mutta jostain syystä se ei onnistu? 
- Tällähetkellä en.

15. Montako eläintä sulla on yhteensä tällä hetkellä? 
- Onko ihan pakko vastata :D yhteensä niitä on noin 35-40. Mukaan laskettuna toki kasvatuksessa hamsterit ja kesyhiiret, joten se nostaa melko paljon tuota lukua.

16. Onko mielestäsi hamsterin vapaana juoksuttaminen tarpeellista jos asumus on tarpeeksi iso?
- Ei tarpeellista, mutta hamsterille mukavaa viihdykettä.

17. Kuinka nopeasti blogisi sai lukijoita kun teit sen? 
- Perustin blogin vuonna 2010. En yhtään muista miten lukijoita on vuosien varrella kertynyt 160 :D

18. Mihin tämän hetkiseen hamsuun olet kiintynyt eniten? ¨
- Wonderland's Xiu-Mei. Se on mun ehdoton lellikki.


19. Mitä hamsterin ruokaa tarjoat hamstereillesi?
- Tällähetkellä valitettavasti vadigran-hamsterinruokaa. Hamsterit pysyvät sillä hyvässä massassa, eikä sairauksia ole ilmennyt. Valitettavasti vadigran ei ole tuonut kyselyistä huolimatta ilmi, mitä kaikkia lisä-ja säilöntäaineita seos sisältää, odottelen siis Lavender's mixiä.


20. Mitä eläimiä sinulla on? 
- Hamsterit ja kesyhiiret tavoitteellisessa kasvatuksessa nostavat eläinmäärää melko reilusti. Olemme kuitenkin avopuolisoni kanssa eläinrakkaita ihmisiä, joten muitakin karva(karvattomia)turreja meiltä löytyy. Tällähetkellä minulla on lisäksi 4 rottaa, 3 käärmettä, kani, kissa, akvaario ja 2 frettityttöä :)

21. Mikä sun lempi kakku on? 
- New York cheese cake. En tykkää muista.

22. Mistä ja miten aloitit hamsugenetiikan opiskelun? Oliko se vaikeaa ja kuinka kauan kesti että sisäistit kaiken oppimasi? 
- Itsenäisesti yritin kauan sisäistää asioita, minulle oppiminen ei ole helppoa. Oikeastaan sitten aloin tajuta, kun Lavender's Ely minulle aikoinaan opetti vääntäen ratakiskosta. Vieläkin saattaa tulla pieniä katkoja ajatuksiin genetiikan kanssa. Mutta sen ei pidä antaa lannistaa, Ely on varmaan Suomessa ainoita genetiikkamestareita, jotka tietävät kaikesta kaiken :D

23. Mitä kuviota haluaisit kasvattaa syyrialaisilla, ja miksi et kasvata sitä nyt?
- Valkonauhainen. Se on unelmakuvio, mutta niin haastava, että en sitä halua tällähetkellä kasvattaa. Katsotaan sitten kymmenen Wonderland's MVA:n jälkeen ;)

24. Hauskoin hamsterikommellus? :D 
- Mitään erityisen hauskaa sinäällään ei tule mieleen, mutta eräs hyvin nolo tilanne kylläkin. Vein vuosia sitten poikasia uusille omistajilleen näyttelyiden yhteyteen ja eräs nainen sitten minulle soitti ja kyseli hopeanharmaata poikastaan, hän oli siis varannut sen joskus aikaisemmin, jos niitä tulee, sen koommin hänestä ei kuulunut, vasta kun olin poikasten kanssa näyttelypaikalla...poikueeseen ei syntynyt edes hopeanharmaata. Minua nolotti, mutta samalla ihmittelin millä logiikalla tässä mentiin, vai horisinko ja en ole muistanut jotain? Tästä on niin kauan aikaa, etten muista tapauksen yksityiskohtia, mutta säikähdin unohtaneeni hänen varauksensa kokonaan ja puhelun alkupäässä pari hikipisaraa tipahti otsalta :D

25. Kurkitko poikasia pesästä, jos emä on siellä vai odotatko aina että emä poistuu? (siis kun ovat alle 2 viikkoisia vielä) 
- Houkuttelen emon aina poissa. Poikasten ollessa yli viikon, otan pari kuvaa, että näen suurinpiirtein mitä siellä pesässä voisi olla. Ei ole stressaavaa emolle, emolle tarjoillaan sen parin kuvan ajan herkkuja :)

26. Onko sinulla odottavalle/ synnyttäneelle sama ruokavalio (reilumpana) kuin muulloinkin vai onko joitain hyviä ruoka- aineita tai reseptejä, joita annat silloin? 
- Olenkin kirjoittanut aikaisemmin aiheesta, se on julkaistu myös hamsterit.net sivulla, tässä artikkelissa. Lainaan nyt omaa tekstiäni omaan blogiini :D "Odotusaikanana naaraan tulee saada paljon monipuolista ruokaa, erityisesti on otettava huomioon, että se saa tarpeeksi E-vitamiinia (hamsteri kärsii herkästi E-vitamiinin puutteesta), foolihappoa, rasvaa, proteiinia ja kalsiumia. Tiineys ja poikastenhoito on hamsterinaaraalle koetus, joten siksi sen täytyy saada monipuolista ruokaa selvitäkseen hyvin synnytyksestä, imetyksestä ja poikasten hoidosta."

27. Kuinka pian (minkä ikäisestä) osaat päättää kotiin jäävän poikasen? Voiko se muuttua vielä ennen luovutusikää? 
- Joskus hyvät yksilöt erottuvat aikaisemmin, mutta lopullisen päätöksen teen hieman ennen luovutusikää. Eli kyllä, se voi muuttua.

28. Onko mahdollista ettei syrkiltä tarvi eläissään leikata kynsiä? Onko vinkkejä miten niitä saisi luonnollisesti hieman kulumaan? 
- On mahdollista, ettei tarvitse koskaan. Mutta mitä enemmän ikää kertyy, sitä todennäköisemmin tarvitsee. Itselläni esimerkiksi Wonderland's Ritari Ässä eli hilkun vaille kolmi vuotiaaksi ja koska hän ei liikkunut enää niin paljon kuin ennen, oli hänen kynnet leikattava. Iso savinen kukkaruukku väärinpäin asumukseen, pyöreitä kiviä..ne kuluttavat kynsiä.

29. Käytätkä järkkärissä automaattiasetuksia vai säädätko aukon ja valon itse, kun kuvaat lähikuvia hamstereista? Saat niin hyviä kuvia otettua :) 
- Yleensä en jaksa laittaa lisäsalamaa ja säätää asetuksia, joten yleensä kuvailen vaan makrolla :D

30. Kumpi olisi parempi asumus talvikolle: 50×35 miniduna vai 60×30 vanha akvaario? 
- Molemmat toki käyvät, mutta onhan tuossa akvaariossa lisätilaa ja siihen saa mukavamman sisustuksen :)

Tiituksen terraario.
31. Minkä kokoisia asumuksia käytät itse kääpiöhamstereilla?
- n. 50*40.

32. Kuinka usein annat hamsuillesi tuoreruokaa? 
- Kerran kahdessa viikossa. Kasvaville toki useammin.

43. Tarviiko nuorille hamstereille antaa useammin? Mun hamsun turkki lohkeilee aika paljon. Se on talvikkouros ja vasta alle 4 kk. Mitä mun pitäis tehä?
- Tarjoiletko hamsterille kylpyhiekassa kylpemisen mahdollisuutta? Millainen ruokavalio hamsterillasi on? Turkki voi lohkeilla paristakin syystä, se voi olla joko rasvainen tai kuiva. Rasvainen turkki hoituu kylpyhiekalla ja kuiva turkki ruokavaliolla. Lisää hamsterin ruokavalioon hieman lisää erilaisia pähkinöitä ja tuoreruokamössöjen sekaan öljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)