maanantai 1. helmikuuta 2016

Hamsteri astutuslainaan?

Hamsterikasvatuksessa - kuten monessa muussakin eläinpiirissä lainataan usein jalostuseläimiä toisille kasvattajille. Helppoa ja järkevää, mutta tässäkin tapauksessa tulee ottaa huomioon tärkeitä seikkoja, kyse on toisen ihmisen omistamasta eläimestä.

Tehkää aina kirjallinen sopimus, henkilöistä riippumatta. Jos asia riitautuu, on asia mustaa valkoisella ja silloin voi lain mukaan edetä kirjallisen sopimuksen mukaan. Laatikaa sopimus siis yhteistuumin ja päättäkää asioista yhdessä. Kun kaikki kohdat sopimuksessa on molempien meilestä hyvin ja oikein, allekirjoittakaa sopimus päivämäärän kera. Voitte tehdä itse vapaamuotoisen sopimuksen, johon olisi ainakin hyvä sisällyttää seuraavat asiat:


  • Hamsterin lainassaoloaika.
  • Hamsterin nimi+muut tiedot.
  • Kuka korvaa mahdolliset eläinlääkärikulut hamsterin sairastuessa ja milloin.
  • Salliiko omistaja hamsterin hätälopetuksen äärimmäisessä hädässä ja eläinsuojelulain velvoittamana ilman omistajan lupaa, jos omistajaa ei tavoiteta. (jos omistaja ei suostu tähän, en itse henkilökohtaisesti hamsteria lainaisi.)
  • Salliiko omistaja hamsterin asianmukaisen (ei hätälopetus) lopetuksen ilman lupaa, jos omistajaa ei saada kiinni, mutta hamsteri selvästi kärsii ja se olisi parempi lopettaa. (Tämmöisissä tilanteissa konsultoi kuitenkin aina eläinlääkäriä ensin.)
  • Mistä kaikesta tulee ilmoittaa hamsterin omistajalle hamsterin lainausaikana.
  • Minkälaisen korvauksen eläimen omistaja saa hamsterin lainaamisesta.
  • Sopikaa, että jos hamsteri kuolee/lopetetaan lainausjakson aikana, lähetetäänkö hamsteri ruumiinavaukseen, ja kuka sen kustantaa. 
  • Mitä tapahtuu jos hamsteria ei ole hoidettu asianmukaisesti / hamsteri palautuu omistajalle huonossa kunnossa + kuka maksaa mahdolliset jälkihoidot tai eläinlääkärikustannukset mikäli sellaisia tarvitaan.
Ja kirjatkaa kaikki vain paperille, jos tulee pienempikin asia mieleen, mikä voi mennä mönkään. Yleensä lainailu sujuu hyvin ja minulla on siitä pääsääntöisesti hyviä kokemuksia, kun olen lainaillut uroksiani. Valitettavasti mahtuu myös pari tapausta, missä en ollut kovin mielissäni hamsterin palautuessa minulle takaisin. Aina kannattaa tehdä sopimus, olivatpa osapuolet miten kavereita tahansa, tai sitten tuntemattomia. Kyse on elävästä eläimestä ja yleensä rakkaasta lemmikistä, joten on aina hyvä varautua kaikkeen, kun harmitella sitten myöhemmin.

Astutuslainasopimuksen voi myös tulostaa täältä. Se on SHY:n luoma kaavake, missä tulee melkolailla kaikki oleellinen esille. Itse tykkään tehdä vapaamuotoisen sopimuksen.

Lainauros Gosbel meillä.

3 kommenttia:

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)