torstai 6. lokakuuta 2016

Lintupunkki - Vaarallinen vihollinen.

Lintupunkki
Dermanyssus gallinae

Elinkaari

  • Munasta aikuiseksi 7 päivässä (suotuisissa oloissa)
  • Aikuiset elävät suunnilleen 90 päivää.


Ulkonäkö

  • 0,6 - 0,7 mm pitkä.
  • Pehmeä keltainen/vihreä ruumis ja kahdeksan raajaa.
  • Itsensä täyteen syönyt punkki näyttää kirkkaanpunaiselta.

Varsinkin syksyisin on syytä kiinnittää huomiota ulkoa tuotujen virikkeiden, kuten oksien ja käpyjen kunnolliseen puhdistukseen. Syksyisin lintupunkit nimittäin ovat liikkeillä tavallista enemmän, sillä lintujen pesistä poikaset ovat alkaneet lähteä ja syötävä punkeilta loppuu, nimensäkin mukaisesti lintupunkki elää luonnossa isäntänään linnut, mutta vaihtaa hyvin nopeasti isännäkseen jyrsiät sisätiloihin päästessään. Huonolla tuurilla lintupunkki voi tietenkin tulla myös sisälle esimerkiksi vaikkapa avonaisesta ikkunasta, tai ulkoilevien lemmikkieläinten mukana. On kuitenkin hyvä tehdä virikkeiden osalta tarvittavat varatoimenpiteet, kuten kunnon pesu ja uunitus, saunakin käy korkealla lämpötilalla. 

Lintupunkki voi olla hamstereille hengenvaarallinen, varsinkin nuorille ja vanhoille hamstereille, sekä hamstereille, joiden vastustuskyky on jostain syystä alentunut. 

Lintupunkkia on suhteellisen vaikea havaita, se on 0,6-0,7 mm pitkä, nuorena väritön pieni eläin. Päiväsaikaan lintupunkkia tuskin löytää, öisin se lähtee syömään ja käyttää ravinnokseen sisätiloissa hamstereiden verta, tällöin punkki muuttuu kirkkaanpunaiseksi, joka tekee sen havaitsemisesta helpompaa. Lintupunkki viihtyy varsinkin hyvin lämpimässä ja hieman kosteassa paikassa. Hamstereiden asumukset voivat olla siis varsin hyväkin paikka majailla.

Lintupunkki viihtyy eläimen hännässä ja peräaukon tietämillä. Jos huomaat hamsterin hännässä omituisia puremajälkiä, kannattaa hamsterin turkki ja asumus tarkistaa huollisesti lintupunkkien varalta.

Ihmisille lintupunkeista ei ole vaaraa, mutta jos niitä on ehtinyt levitä huoneistoon, voivat ne purra myös ihmistä ruokaa etsiessään.

Lintupunkeista voi olla todella vaikea päästä eroon.

Tarvitset; 
- Uudet kuivikkeet, uudet ruuat, Frontline-loishäätölääkkeen apteekista (reseptivapaa), RAID-hyönteismyrkkyä, Virkon S-desinfiointiaineutta. 

- Kaikki kuivikkeet tulee hävittää pois eläinten tiloista, myös heinät ja ruuat on hyvä hävittää ja ostaa tilalle täysin uudet kuivikkeet ja ruuat. (kankaiset virikkeet pesukoneeseen)
- Jokainen eläin tulee häätää frontlinella. Frontline antaa kahden viikon suojan lintupunkkeja vastaan.
- Eläimet tulee siirtää samalla tilasta pois.
- Tila tulee imuroida hyvin tarkasti.
- Virkon S tehoaa desinfiointiin, jokainen asumus ja virike tulee virkonoida todella huolellisesti. Ne tulee muistaa myös huuhdella desinfioinnin jälkeen.  Myös hamsula on syytä virkonoida lattiaa ja seiniä myöten.
- Useampi purkki RAID-merkkistä hyönteismyrkkyä huoneeseen, erityisesti listoihin, hyllyihin ja muihin rakenteisiin sekä ihan reilusti myös ilmaan. Sulje ikkuna ja katso varoaika kyseisen purkin kyljestä. Muista tuulettaa myös reilusti ennen, kuin viet eläimiä/ruokia/kuivikkeita huoneeseen. 

Varsinkin taloudessa, joissa hamstereiden määrä on iso, on urakka melkoinen. Se on syytä tehdä kerralla kunnolla ja oikein ohjeita noudattaen, jotta minimoitaisiin riski, että lintupunkit lähtisivät leviämään uudelleen. 

1 kommentti:

  1. Erittäin hyvä kooste! Juuri noin jouduimme tekemään pari vuotta takaperin ja urakka oli melkoinen lintupunkkien jo levittyä. :(

    VastaaPoista

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)