tiistai 25. huhtikuuta 2017

Ajatuksia tuomaripöydän takaa.

Tuomaroin ensimmäisen kerran Jyväskylässä 14.4.2012, lemmikkiluokan syyrianhamsterinaaraat koulutukseni jälkeen.

Koulutukseeni lemmikkisyyrianhamstereille sisältyi
 • Teoriakoulutus (Oulussa, OSJH:n järjestämä)
 • Sihteerinä toimiminen
 • 2 harjoitusarvostelua
 • 3 koearvostelua
Opiskelin tuomariksi siis 6 eri näyttelyssä, eri tuomareilla saaden paljon vinkkejä, näkökantoja ja opastusta. Lisäksi tottakai tein yhteistyötä silloisen lemmikkituomarikouluttajani kanssa. Lopuksi kävimme kouluttajani kanssa paljon asioita läpi, sain lisää vinkkejä ja opastusta tulevaan. 

Kokemusta karttui ja olin jo päättänyt, että en aloita koulutusta lemmikkikääpiöhamstereille, mutta minut ylipuhuttiin ja olin taas niinsanotusta "koulun penkillä". Kouluttaja minulla vaihtui kesken koulutuksen, mikä oli aika ikävää, mutta myös toisaalta onni! Martina on oli minulle todella hyvä kouluttaja. Niinpä taas työn touhuun.

Koulutukseeni lemmikkikääpiöhamstereille sisältyi
 • Teoriakoulutus (sähköisesti)
 • Sihteerinä toimiminen
 • 2 harjoitusarvostelua
 • 3 koearvostelua
Jälleen kerran kahlasin 6 näyttelyä läpi tehden koulutukseen vaadittavia suorituksia. Neljän vuoden jälkeen olin viimein VLH-pätevä lemmikkituomari kaikille hamsterilajeille. Neljä vuotta siihen minulta meni, Pohjoisessa kun asun, ei näyttelyitä ole automaattisesti niin paljon. 

Toimin pitkän aikaa lemmikkituomarina eri puolella Suomea, eri yhdistyksillä. Näin kaikenlaisia hamstereita ja omistajia. Nautin tuomaroinnista, varsinkin mukavan sihteerin kanssa päivä on niin hauska, vaikkakin joskus uuvuttava. Joskus jouduin tuomaroimaan 70 hamsteria, ja olin aivan kuitti, mutta selvisin päivästä kunnialla ja jokainen sai kyllä ansaitsemansa arvostelun. Minun periaatteenani on vahvasti se, että näytteilleasettaja maksaa arvostelusta - ei palkinnosta. Tuomarin tulee arvostella eläin kattavasti niin, että näytteilleasettaja saa siitä jotain irti. Sehän näyttelyissä se keskimmäinen idea onkin - saada tietää mitä voi tehdä paremmin, oli kyseessä sitten lemmikkiluokka tai ulkomuotoluokka.

Nälkä kasvaa syödessä, tottakai. Aloin miettimään ulkomuototuomarin koulutusta syyrianhamstereille. Hallitus hyväksyi koulutukseni aloituksen. Voin kertoa, etten ole koskaan ollut yhtä peloissani koulutuksesta, sen onnistumisesta ja siitä tuleeko minusta koskaan hyvää ulkomuototuomaria. 

Koulutukseeni syyrianhamstereiden ulkomuototuomariksi sisältyi

 • Sihteeröinti
 • Harjoitusarvostelu 3 kertaa
 • koearvostelu 4 kertaa
Minulle sattui paras ulkomuototuomarikouluttaja, nimittäin Choux Puff's Marjut Kaakinen. Marjut tuki epävarmuuttani koulutukseni aikana, osasi vastata kaikkiin kysymyksiini ja oli kertakaikkiaan mahdottoman hyvä kouluttaja. 

Olen perusluonteeltani hieman epävarma, ja minua todella jännitti koko koulutus ihan mielettömästi. Siksi halusinkin tehdä yhden harjoitusarvostelun lisää. Harjoitusarvosteluja ja koearvosteluja saa tehdä niin paljon, kuin tuntee olevansa valmis. 

Näyttelyitä tuli yhteensä 7, koulutukseni kesti 2vuotta. Kerran lensin Kajaanista jopa Helsinkiin tekemään vain yhtä koearvostelua, ihan omilla varoilla. Mukanani ei ollut siis yhtään eläintä.

Sain tuomarikoulutukseni käytyä ja ensimmäinen tuomaridebyyttini ulkomuotoluokan syyrianhamstereille oli SHY:n näyttelyissä Nurmijärvellä 28.1.2017. Minua jännitti ihan älyttömästi, olin kuitenkin vastuussa nyt kasvattajien jalostustyöstä. Kun istuin kädet täristen siihen tuomaripöydän taakse, mietin, että mitähän tästä tulee, osaanko varmasti? Onneksi minulle sattui maailman ihanin henkinen tuki, Tarinan Hamsulan Arja! Hän sihteeröi minulle ja kun aloitimme, huomasin, että hei, minähän osaan! Rentouduin, palautin mieleeni kaiken oppimani ja aloin töihin. Mielestäni ensimmäinen tuomarointini meni oikein hyvin. Minulla oli pöydällä kasa kauniita eläimiä eri väreissä ja huomasin epävarmuuden olevan vain muisto.

Pitää luottaa siihen, että koulutuksessa oppii. Kukaan ei ole varmaan koskaan täysin valmis tuomari, aina on uutta opittavaa.

Kun tässä nyt laskeskellaan, niin 6 vuotta opiskelin tuomariksi, arvosteltavia hamstereita takana 1022kpl. Jouduin eilenillalla tekemään hieman taustatyötä, että sain määrän selville.

Nyt vuonna 2017 olen lemmikkituomarikouluttaja ja vastaan meidän lemmikkituomarioppilaista. Pyrin jakamaan mahdollisimman paljon tietoa oppilailleni, olemaan tukena epävarmuuksien kanssa ja tekemään kaiken heidän eteensä, että heistä valmistuisi hyviä lemmikkituomareita meille. Saatan vaihtaa hyvin pitkiäkin maileja koulutettavien kanssa, haluan antaa koulutettaville sellaisen tunteen, että missä tahansa asiassa voi kääntyä puoleeni, oli asia mikä tahansa. Joku pienikin neuvo voi tulevaisuudessa merkitä paljon.

Mutta nyt päästään sitten siihen postauksen keskimmäiseen pointtiin.

Onko sinusta joskus tuntunut, että joku tuomari on epäreilu? Puolueellinen?

Me tuomarit olemme opiskelleet valtavat määrät tietoa, tehneet koulutussuorituksia kerta toisensa perään, lähettäneet kouluttajillemme raportteja, keskustelleet. Koulutuksemme on voinut viedä vuosia, tuhansia kilometrejä, paljon rahaa ja vapaa-aikaamme. 

Väitän jokaisen tuomarin puolesta nyt seuraavaa. Kukaan meidän tuomareista ei halua olla millään tapaa puolueellinen tai epäreilu. Oletteko ajatelleet miten pienet hamsteripiirit meillä on Suomessa? Me tuomarit joudumme palkitsemaan joskus myös niitä omia kasvattejamme, vaikka todellisuudessa tuskin tiedämme kenen kasvattama hamsteri edessämme siinä arvostelutilanteessa on? Ja vaikka tietäisi, on meidän tuomarit ammattilaisia, jotka osaavat olla puolueettomia.

Aika usein samat nimet pyörivät näyttelytuloksissa, mutta tiedättekö mitä? Ne samat nimet voivat olla tehneet vuosikymmeniä töitä jalostustyönsä eteen. Samoin lemmikkiluokissa, kun kokemusta hamsterin hoidosta karttuu, oppii kaikenlaisia niksejä ja sitten voikin olla se yksi nimi siellä muiden joukossa tuloksissa. Menestys vaatii aikaa, kukaan ei ole seppä syntyessään, sanotaan ;)

Tuomarointi on yksi tapa harrastaa, joitakin kiinnostaa, joitakin ei. Mutta älkää koskaan epäilkö, että tuomarit olisivat tavalla tai toisella puolueellisia. Voin vannoa, että sitä me emme Suomessa ole. Monelle tuomarointi on sydämen asia, kunnia ja vastuu.

Ja teille, jotka ette ole vielä käyneet näyttelyissä. Tulkaa ihmeessä tutustumaan, tämä on aivan mahtava harrastus! :) Ihmiset kokoontuvat yhteen, voi tutustua uusiin ihmisiin ja mikä parasta, viettää mahtavaa päivää eläinten kanssa! 

Diadem's Jenni ja Wannabe Pauliina. 

Ja jos me tuomarit joskus nauramme väsymystämme tai iloisuuttamme sihteeriemme kanssa, emme naura sinulle tai hamsterillesi. Me vain nautimme ajasta, jossa ympärillämme on ihmisiä, joiden kanssa on syntynyt lämpimät välit, ystävyyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)