torstai 25. tammikuuta 2018

Aloittelevan kasvattajan ABC

Aloin miettimään omaa kahdeksanvuotista kasvatustaivaltani, epäonnistumisia ja onnistumisia. Siitä inspiroituneena halusin kirjoittaa juuri sinulle, joka haaveilet tavoitteellisen kasvatuksen aloittamisesta. Olen kirjoittanut nämä ohjeet sinulle oman kokemukseni ja kasvatusurani pohjalta. Moni tekee toisin, mutta tässä on minun näkökantani ja neuvoni sinulle.

Wonderland's Aamunsäde


Resurssit

Aivan ensimmäiseksi sinun on hyvä pohtia millaiset resurssit sinulla on kasvattamiseen. Mieti realistisesti sitä, miten paljon sinulla on tilaa ja aikaa sekä miten paljon kasvatuksesi tulee viemään rahaa.Tilakysymyksessä kannattaa miettiä sitä, että esimerkiksi yhden värimuunnoksen kasvattaminen ei vie niin paljon tilaa, kuin vaikka kolmen täysin toisilleen sopimattoman muunnoksen kasvattaminen.
 Aikaa tähän harrastukseen saa myös uppoamaan varsin hyvin. Jokainen harrastaa tavallaan, mutta itse pidän aktiivisesti yhteyttä myös kasvattajakollegoihin harrastuksen merkeissä ja sitten paljon muutenkin, pienehköstä harrastajaryhmästä tulee usein tiivis ja kasvattajakollegoista saattaa tulla pian hyviäkin ystäviä. Poikasten myynti ahmaisee ison osan ajasta, kun sen aika on. Varaukset, varausmaksujen hoidot, kyselyt, myynti-ilmoitukset, kyytiasiat jne. Lista on melko loputon, kun myyntikohde on elävä eläin. Sitten ne paperityöt. Kintraks on varsin kätevä sukuohjelma hamstereille, mutta itse en sitä lopulta jaksanut ylläpitää. Meidän kasvatit saavat paperinsa pdf-tiedostona sähköisesti toimitettuna. Jokainen voi halutessaan sitten tulostaa oman eläimensä paperit fyysiseen muotoon.
 Itselleni tulee myös paljon ihan hamsterin hoitoon, kasvatukseen, genetiikkaan, väritunnistukseen ja sairauksiin liittyviä kyselyitä. On jokaisen oma valinta, lähteekö niihin vastaamaan. Itse koen vain rikkautena, että voin jakaa opitun tietoni jonkun kanssa, joka voi kehittää itseään ja myöhemmin jakaa sitä tietoa toisille. Tykkäänkin vastailla kysymyksiin ja jutustella hamstereista muutenkin. Toki joskus tulee jaksoja, kun kaikki maistuu puulta, mutta ne ovat aina olleet ohimeneviä mielenhäiriöitä.
 Sitten se itse eläinten hoito. Itse en saa juurikaan kulumaan aikaa siivoushommiin kuin pari tuntia kuukaudessa tuolla parinkymmenenkin hamsterin asumusrumballa. Nopeuteen ja käytännöllisyyteen varmasti vaikuttaa suuresti menneisyyden hevosalan ammatti ja työt.
 Rahaa uppoaa joka harrastukseen, sehän on täysin selvä. Tähän harrastukseen saa upotettua tonneja rahaa. Se on jokaisen harkinnassa, miten paljon ja miksi.

Esimerkkejä:

Hankitko kaikki aloitustarvikkeet uutena? Ajatellaan vaikka häkki,juoksupyörä,juomapullo,pesämökki. Helposti kipuaa uutena 100€ hintaan / per. hamsteri.
Vai hankkisitko kaikki käytettynä? Saatat saada samanlaisen setin 30€.
Ostatko siemenseosta/pellettiä 400g pikkupusseissa vai kerralla vaikka 5-10kg?
Kuivikkeet, niitä menee. Mitä laatua haluatkin käyttää, ostatko pienen parin euron paalin vai kerralla vaikkapa 20kg purupaalin noin 7€ hintaan?
Muut virikkeet? Kierteletkö kirpputoreja, katseletko tofi.fi palstaa? Näistä voi puisia laadukkaita virikkeitä löytää hyvinkin halvalla, vai marssitko kauppaan, tilaatko esim. zooplussalta uutena?

Elämä on valintoja täynnä, pätee hyvin tässäkin.

Lemmikinomistajasta kasvattajaksi?

Suosittelen lämpimästi omistamaan hamstereita, ennen niiden kasvattamista. Saat paljon käytännönkokemusta ja varmuutta. Lue - internet on täynnä tietoa kasvatuksesta. Koskaan ei voi tietää liikaa, aina on lisää opittavaa.

Luo kontakteja, hanki tietoa

Harva kasvattaja pärjää täysin omillaan, ellei tuo sitten jatkuvasti uusia jalostuseläimiä ulkomailta. Kannattaa luoda kontakteja hamsterikasvattajiin. Moni pitkänlinjan kasvattaja juttelee ja opastaa varmasti hyvin mielellään aloittelevaa kasvattajaa, jolla on tavoitteita kasvatuksensa suhteen. Esimerkiksi facebookista löytyy monenlaisia hyödyllisiä ryhmiä, kuten esimerkiksi hamsterikasvatus, joka on painottunut nimenomaan kasvatukseen, lemmikkiharrastelijoille löytyy taas hamsterikeskustelu-ryhmä. Myös vanha, nyt jo suljettu yhdistyksen foorumi on oiva paikka kuluttaa illat lukemalla vanhoja kirjoituksia. Siellä on edelleen hyvin paljon hyödyllistä tietoa! Lisäksi hamsterit.net sivustolta löytyy varsin hyvää tietoa kasvatuksesta ja genetiikasta.

Monen monta lajia, miten löydän omani?

Suomessa lemmikkinä pidettäviä hamsterilajeja on viisi; syyrianhamsteri, venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri campbelli, venäjänkääpiöhamsteri roborovski sekä kiinankääpiöhamsteri. Valinnanvaraa siis löytyy. Mutta! Mikä on juuri sinun lajisi?

Pohdi, mikä on sinulle se rakkain ja mielenkiintoisin, sillä kasvatusurasi aikana tulet tekemään töitä sen lajin eteen. Tässä kohtaa kuvioihin tulee jalostus, tavoitteellinen kasvattaja pyrkii kehittämään jalostuksellaan paitsi hamsterin väriä, luonnetta, terveyttä ja rakennetta, myös lajin tilannetta ja tasoa Suomessa. Kukaan ei voi kertoa sinulle, mitä lajia sinun tulisi kasvattaa. Motivaatio loppuu kesken aika nopeasti, jos valitset lajin, joka sinua ei millään tavalla miellytä.

Tutustu myös lajien saatavuuteen ja mieti oletko valmis hankkimaan jalostuseläimiä ulkomailta.

Värit, kuviot ja turkkimuunnokset?

Nyt sitä valinnanvaraa vasta onkin tietyin lajirajoituksin. Lähesty asiaa realistisesti ja tutki mahdollisuuksia. Ota selvää sukulaisväreistä, värien yhteensopivuuksista ja tutki miten genetiikka toimii. Hamsterit.net genetiikkaosiossa asiat on selitetty yksinkertaisesti. Heti ei voi - eikä tarvitsekaan - tajuta kaikkea. Pääasia alussa on, että valitset kasvatusvärit, jotka ovat sopivia toisilleen ja otat selvää, mitkä yhdistelmät ovat värin jalostuksen kannalta haitallisia. Suosittelen aluksi valitsemaan 1-2 värimuunnosta, mitä haluaa lähteä kasvattamaan. Näin hamsterimääräkin pysyy maltillisena ja vaikka kuinka mukavaa olisi kasvattaa juurikin vaikka niitä mahdollisimman riemunkirjavia eläimiä, ei se välttämättä palvele sinua jatkossa. Mikä silmää vain miellyttää ja muunnos on realistisesti kasvatettavissa. Monet kuviot ovat melko haastaviakin kasvattaa ja se näkyy aika hyvin siinä, miten vähän virallisten kasvattajien listoilla olevilla on tavoitteenaan kuviolliset hamsterit. Jokaisessa muunnoksessa on omat haasteensa. Kattavat listat väreistä, kuvioista ja turkkimuunnoksista löydät Hamsteriyhdistyksen sivuilta.

➤ Mistä hankkia aloituseläimet?

Kun olet ottanut selville edellämainittuja seikkoja, on aika aloittaa etsimään aloituseläimiä kasvatukselleen. Yhdistyksen virallista kasvattajalistaa tutkimalla löydät kasvatettavia värejä. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä ohellahan syntyy yleensä muitakin värejä. Facebookin ryhmissä kyselemällä löydät melko varmasti hyviä aloituseläimiä kasvattajilta. Eläinkauppahankinta on nopea, mutta ei aina kovinkaan viisas päätös, ja taustattomien eläinten käyttäminen kasvatuksessa vaatii harkintakykyä. Huomioi erityisesti se, miten lähestyt kasvattajia. Kerro rehellisesti aikeesi, ole ystävällinen ja oma-aloitteinen. Älä missään nimessä oleta, että sinulle tuodaan kotiovelle tuleva näyttelytähti värissä X, päivämääränä X. Ei. Älä koskaan pyydä tulevia näyttelytähtiä, emme omista kristallipalloa. Eläin voi näyttää lupaavalta poikasena, mutta se voi kasvaessaan myös muuttaa ulkomuotoaan totaalisesti. Voimme toki valita sinulle poikasen, joka soveltuu kasvatustarpeisiisi mahdollisimman hyvin.

Näyttelyihin?

Näyttelyt ovat tärkeä osa kasvattajan työtä, näyttelyttämällä omia jalostuseläimiäsi saat asiantuntevan mielipiteen tuomarilta. Näyttelyistä saat arvostelukaavakkeen, jota voit itse tulkita ja verrata eläimeen. Autottomuus ei ole este päästä näyttelyihin, bussit ja junat kulkevat melko hyvin kaikkialle. Näyttelyitä järjestetään tällähetkellä aina Turusta Ouluun, jokaiselle varmasti löytyy vuodessa ainakin yksi sopiva paikka.

Lisää näyttelytietoa tämän linkin takana.

Vastoinkäymiset ja motivaatio

Vastoinkäymisiä tulee poikkeuksessa ennemmin tai myöhemmin. On hyvä esimerkiksi henkisesti valmistautua siihen, että naaras saattaa menehtyä synnytyskomplikaatioihin, tai saatat joutua lopettamaan kärsivän poikasen. Vähintään sinulla tulee olla sellainen henkilö, joka voi tarvittaessa nopealla aikataululla lopettaa poikasia.

Olen menettänyt kahdeksassa vuodessa hienoja, rakkaita naaraita, jotka synnytyskomplikaatiot ovat vieneet. Itkun olen tirauttanut, ja se on ihan sallittua. Kasvatuksen varjopuoliakin on, mutta kyllä ne ilot tässä harrastuksessa vievät voiton.

Motivaatio on sellainen asia, että se voi olla joskus hukassa. Älä luovuta heti, vaan pohdi, pidä pieni tauko. Mieti mikä on sellaista, mikä saa sinut jatkamaan. Joskus käy myös niin, että lopulta kaikki motivaatio harrastusta kuin harrastusta kohtaan lopahtaa, ja harrastus ei jatku.

Ongelmat

Älä jää koskaan yksin, mitä eteesi koskaan tuleekaan. Voit aina kysyä apua ja neuvoa kokeneemmilta kasvattajilta.


Kootut käytännönvinkit säästämiseen
➧ Hanki kuivikkeet isoissa erissä, esimerkiksi Hankkijalla 20kg purupaali maksaa noin 7€, Marketeissa 1kg purupaali maksaa noin 1,50€. Eli 20kg:lle tulisi pienillä paketeilla hintaa 30€. Melko suuri ero, eikö? Lisäksi puru ei vanhene, kun se säilytetään hyvin sisätiloissa, on iso paali hyvin riittoisa. Pointti on se, että kilohinta yleensä laskee, mitä suuremman pakkauksen valitset.
➧ Sama siemenseoksissa ja pelleteissä. Ota kuitenkin huomioon hamsterimääräsi. Siemenseos ei pilaannu päiväyksenkään jälkeen, mutta siitä alkaa hiljalleen haihtua esimerkiksi vitamiineja.
➧ Juomapullot. Suosittelen lämpimästi classic-merkkiä. Se on ollut vuosikymmeniä sellainen merkki mikä tuntuu kestävän, hinta-laatusuhde kohdallaan. Minulla on varapulloja classicilta, jotka ovat varmasti usean vuosikymmenen vanhoja ja toimivat vieläkin moitteetta.
➧ Käytettyjä laadukkaita puuvirikkeitä ja juoksupyöriä löytyy hyvin kirpputoreilta, tori.fi ja facebookin myyntiryhmistä. Hyödynnä ja kierrätä - säästät rahaa.
➧ Satsaa kerralla oikeankokoisiin ja laatuisiin virikkeisiin. Esimerkiksi syyrianhamsterin juoksupyörän halkaisija olisi hyvä olla 30cm, kääpiöhamsterille riittää 15-20cm.
➧ Näyttelyreissujen kustannukset. Mikäli kuljet yleisillä liikenteellä, kuten junalla tai bussilla, kannattaa esimerkiksi hyödyntää VR:n säästölippuja. Niitä on myynnissä rajoitettu määrä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Autolla liikkuessa yritä koota kimppakyytiläisiä jakamaan bensakustannuksia.


Linkkejä

Suomen Hamsteriyhdistys ry
Oulun seudun Jyrsijäharrastajat ry
Pohjois-Pohjanmaan kani-ja jyrsijäyhdistys ry
Suomen kani-ja jyrsijäliitto ry
Hamsterit.net


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)