sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Hamsterwiki: Hamsterikasvattajat

Hamsterikasvattajat (hamsterus breederus) ovat kädellisiä nisäkkäitä.
Kasvattajia on Suomessa noin 30-40, määrä vaihtelee.

Hamsterinäyttelyt ovat kasvattajien kohtauspaikka.


1. Nimitys

Sana kasvattaja tulee englanninkielisestä sanasta breeder, tarkoittaa ihmistä (homo sapiens) joka kasvattaa jotain tiettyä eläintä lemmikki-,jalostus- tai näyttelytarkoitukseen sekä joissain tilanteissa myös omaa jälkikasvuaan. Sana hamsteri tulee saksan sanasta hamstern joka tarkoittaa rohmuamista.

2. Levinneisyys

Kasvattajia esiintyy villeinä koko Suomen alueella. Joidenkin yksilöiden kylmänarkuus on ajanut ne kuitenkin lämpimimpiin olosuhteisiin Etelä-Suomeen. Sitkeämmät lajinsa edustajat jaksavat silti viihtyä vielä jopa Lapissa asti. Kasvattajien heimo ei kuitenkaan rajoitu vain Suomeen, sillä kasvattajia esiintyy villeinä myös useissa ulkomaan maissa, kuten esimerkiksi Saksassa, Venäjällä, Ruotsissa ja Hollannissa.

3. Elintavat

Kasvattajien oleskelupaikkoja ovat usein oma pesäkolo, duunipaikka, eläinkauppa sekä hamsterinäyttelyt.

Usein kasvattajat hamstraavat kaupungista mukaansa isoja purupaaleja sekä siemenseossäkkejä. Poiketen monista hamstraavista lajeista, ei kasvattajilla ole kuitenkaan fyysisenä ominaisuutenaan poskipusseja, vaan isot paalit ja säkit laitetaan väliaikaisesti talteen esimerkiksi autoon, myöhempää varastointia varten. Auto onkin kasvattajille yhtäkuin poskipussit hamsterille.

Kasvattajat jakautuvat kahteen lajityypilliseen käyttäytymiseen, osa on erakoita ja osa laumasosiaalisia. Erakkotyyppistä kasvattajaa on syytä lähestyä hieman varoen. Se ei ole aggressiivinen, mutta se arvostaa omaa rauhaansa, eikä halua pesäkoloonsa ylimääräisiä kulkijoita. Yleensä erakotkin muuttuvat kasvattajien tapaamisissa lähelle laumasosiaalista käytöstä. Erakko pitää yhteyttä muihin lahkolaisiin sosiaalisen median avulla, kuin taas laumasosiaalinen saattaa jopa soitella puhelimella lajitovereilleen.

Joskus kaksi erakkoakin voi tulla hyvin toimeen, ja ne voivat viettää aikaa paljonkin keskenään, ilman, että aiheuttavat fyysistä vahinkoa toisilleen.

Laumasosiaaliset yksilöt tykkäävät käydä kaikenmaailman hamsterinristiäisissä, kuten messuilla, miiteissä ja yleensä ne matkustavat näyttelyihin samoilla kulkuvälineillä yhdessä.

Hamsterikasvattajat ovat yleensä myös melko kilpailuhenkisiä. Jos näyttelyistä ei tule saalista, voi hamsterikasvattaja mennä mököttämään viikoksi peiton alle keräilemään itseään. Onneksi kasvattajat toipuvat nopeasti ja ovat jo suunnittelemassa pian seuraavaan näyttelyyn lähtöä.

4. Ravinto

Yleensä pitkillä näyttelyreissuilla kasvattajien ravinto koostuu hotellien aamupalasta, ravintolaruuasta ja näyttelypäivän aikana makaroonilaatikosta. Osa kasvattajista porskuttaa näyttelypäivän läpi roiskeläpällä ja energiajuomalla.

5. Liikunta

Usein kasvattajat eivät tarvitse juoksupyörää, koska kasvattajilla on kotonaan oma kuntosali, se paikka missä kasvattajat pitävät hamstereitaan. Useiden kymmenien hamstereiden huolto ja hoito vastaa reippaasti raskasta lenkkiä juoksupyörässä.

6. Tunnistaminen ja kommunikointi

Kasvattajan voi tunnistaa parhaiten esimerkiksi yleisissä hamsteriaiheisissa tapahtumisessa, kuten näyttelyissä siitä, että ruokinta-aikaan ne kerääntyvät lähekkäin ja pitävät suhteellisen kovaa ääntä. Joskus tuomarikasvattajien on havaittu huutelevan omista pöydistään toiseen uhoten tai muuten kommunikoiden tärkeiden asioiden tiimoilta.

Nauru on kasvattajan normaali tapa kommunikoida.
Tämä ei ole kaikkien mielestä suotavaa ja hyväksyttävää, mutta se on vain hamsterikasvattajan lajityypillistä käyttäytymistä.

Useiden eri kielien taitaminen riippuu paljon yksilöstä, suurinosa kuitenkin osaa kommunikoida myös englanniksi, jotkut jopa ruotsiksi.

Kaupungeissa liikkuessaan kasvattajan saattaa tunnistaa myös puruisista hiuksista ja vaatteista. Monesti kasvattajan voi bongata parhaiten eläinalan-liikkeistä, tai isoja kuivikepaaleja myyvistä maatalouskaupoista. Myös kalustejätti IKEA on paikka, missä hamsterikasvattajia voi välillä havaita raahaamassa kymmeniä muovilaatikoita mukanaan.

7. Lähestymistavat

Kasvattajat ovat hyvin tarkkoja eläimistään. On syytä miettiä, miten kasvattajaa on viisainta lähestyä. Kasvattajat tulevat epäluuloisiksi, jos et esittele itseäsi omalla nimelläsi ja laitat  nimimerkiksesi esimerkiksi "ananas". Kannattaa aina esitellä itsensä omalla nimellään ja olla ystävällinen. Jos kasvattajia lähestytään ystävällisesti, ne yleensä kesyyntyvät ja alkavat keskustella heimon ulkopuolisten kanssa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kasvattajat ovat pohjimmiltaan villeinä eläviä yksilöitä. Kasvattajasta voit saada hyvänkin kaverin, kun muistat, että kohtelet niitä, kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.

8. Ulkopuolisen silmin

Ulkopuolisen silmin hamsterikasvattajien heimo voi näyttää hyvin epäilyttävältä. Varsinkin, jos ulkopuolinen näkee kasvattajat matkalla näyttelyihin kymmenien hamsteriboksien kanssa. Ulkopuolinen voi myös järkyttyä vieraillessaan hamsterikasvattajan kotona. Joskus myös valitettavasti hamsterikasvattajia väheksytään ja useinkin voi käydä niin, että hamsterikasvattaja ei kerro kuuluvansa heimoon ja näinollen kasvattajia voi olla välillä vaikea tunnistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)