lauantai 20. tammikuuta 2018

Manteli-Ruiskupit parsakaalimoussella

Olen jo vuosia tehnyt hamstereiden herkut itse ja kehitellyt monenlaisia reseptejä. Täytyy myöntää, että tämmöisenä kulinaristina ja kotikokkina tämä on hyvin koukuttavaa. Minulla hamstereiden herkuissa on tärkeintä terveellisyys ja se, että herkku hyödyttää hamsteria myös ravinnollisella tasolla.

Tänään tyhjentelin kaappeja ja löysin ruisjauhoja ja manteleita, siitä se idea sitten lähti. Tämä on hyvin helppo ja nopea resepti, millä valmistat hamsterillesi terveellistä, hampaitahoitavaa ja maukasta purtavaa. Ja mikä parasta, ei turhia lisättyjä väri-tai säilöntäaineita, joista jotkut voivat olla jopa haitallisia.

Vinkki: Nämä herkut käyvät usemmalle jyrsijälajille ja kaneille*.

*Marsut ja kani saivat myös osansa, mutta saivat eläinperäistä proteiinia sisältävän moussen tilalle porkkanan-ja parsakaalinpalasen. Myöskään esimerkiksi deguille ja chinchilloille tämä ei sovi, sillä niillä on erityisruokavalionsa.Taikina

  • 4dl ruisjauhoja 
  • 50g mantelilastuja 
  • 2dl vettä 
Vinkki: Voit lisätä taikinaan myös esimerkiksi hirssiä ja muita pieniä siemeniä. Älä käytä mitään isoja siemeniä. Pähkinöitäkin voit halutessasi lisätä, mutta murskaa ne esimerkiksi morttelilla pienemmäksi muruiksi. Isot siemenet palavat helposti uunissa taikinan mukana ja saattavat vaikuttaa lopputuloksen kasassa pysymiseen.

Sidosainetta tähän ruistaikinaan ei tarvitse, sillä se pysyy hyvin koossa ilman kananmunaa tai vehnäjauhoja.

1. Sekoita ruisjauhot ja mantelilastut keskenään, mantelilastut kannattaa hieroa käsien välissä hieman pienemmäksi silpuksi. Lisää vesi ja sekoita hyvin niin kauan kunnes seoksesta tulee tiivis taikina. Pyörittele taikina vielä käsissäsi kiinteäksi palloksi.

2. Pyörittele taikinasta 20 kappaletta pieniä tiiviitä palloja ja aseta ne uunipellille. On tärkeää, että palloista tulee tasalaatuisen kokoisia, sillä se vaikuttaa niiden tasaiseen kypsymiseen. Tämän jälkeen varaa lasiin vettä ja ota esille pikkulusikka. Painele lusikalla palleroista kuppimaisia, kasta lusikka jokaisen palleron välillä vedessä. Näin lusikka ei tartu taikinaan.3. Paista 200 asteessa noin 30-40 minuuttia uunin keskitasolla. Muista tarkkailla, uuneissa voi olla suuriakin eroja. Kupeista pitää tulla suhteellisen kovia ja mukavan ruskeita, varmista, etteivät pääse palaamaan.


 Täyte - Parsakaalimousse

 Vinkki: Voit tehdä itse minkämakuisen täytteen haluat, korvaa vain parsakaali millä tahansa vihanneksella, joka sopii hamsterin ruokavalioon. Esimerkiksi punainen paprika antaa varmasti kauniin vaaleanpunaisen sävyn, itse halusin vihreää tälläkertaa.

Tarvitset:


  • Puolikas pieni parsakaali 
  • 1 kananmuna (raaka)
  • Tehosekoitin/sauvasekoitin


1. Keitä/höyrytä parsakaalia hetken aikaa, jotta se pehmenee hieman,mutta säilyttää kauniin vihreän värinsä.
2. Lisää parsakaali tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta. Blendaa ihan hienoksi.
3. Lisää joukkoon raaka kananmuna. Paljon kuohkeamman vaikutelman mousseen olisi saanut vaahdottamalla pelkän valkuaisen ja lisäämällä parsakaalimössön siihen, mutta käytetään hyödyksi koko kananmuna. Moussesta tulee silti ilmavaa ja kauniin näköistä.

  • Sekoita niin kauan, että seoksesta tulee mahdollisimman sileää ja kuohkeaa. Tehosekoittimella tämä onnistuu varmasti paremmin.
Tarve vain muutamalle hamstraajalle?

Vinkki: Voit myös puolittaa ainekset, jos sinulla ei ole niin monta herkuttelijaa. Pelkästään näiden ruiskuppien pitäisi säilyä hyvin hetken huoneenlämmössäkin, mutta ne voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Jos sinulla on esimerkiksi 1-3 hamsteria, voit käyttää seuraavaa ohjeita:
  • 1dl ruisjauhoja
  • noin 15g mantelilastuja
  • 0,5 dl vettä.

Ja eikun herkuttelemaan, sanoi Villilapsikin kun herkkuja sai :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)