Genetiikka

Täällä on tietoa genetiikasta yleensä, avattuna myös hopeanharmaan ja seepianharmaan genetiikka, sekä omien kasvatusvärieni genetiikka+muu tieto. 

Yleistä genetiikasta
 Resessiiviseksi ominaisuudeksi kutsutaan geeniä jokavoi peittää tai tulla peitetyksi jos molemmilta vanhemmilta peritään tietyn lokuksen alleelit molemmilta vanhemmilta. Resessiiviset alleelit merkitään pienillä kirjaimilla, esim. musta (aa), creme (ee) jne. Dominoivaksi ominaisuudeksi kutsutaan taas geeniä, jonka hamsteri periyttää suoraan jälkeläisilleen, niin että se näkyy jälkeläisen fenotyypissä eli ulkoasussa.

Otetaan esimerkiksi seepianharmaa (Sgsg) ja hopeanharmaa (SgSg). Seepianharmaa on heterotsygootti hopeanharmaa, se tarkoittaa sitä, että se on saanut vanhemmiltaan vain yhden Sg-geenin. Yhdistäessä seepianharmaata ei-hopeaan väriin, syntyy vain seepianharmaita, sillä hopeanharmaaseen tarvitaan kaksi Sg-alleelia. Jos taas yhdistetään hopeanharmaa ei-hopeaan, on jokainen poikanen jollain tapaa hopea, sillä jokainen poikanen saa Sg-geenin hopeanharmaalta vanhemmaltaan. Sg-geeni on dominoiva, eli sitä ei voi kantaa, vaan kuten yllä tuli jo ilmi, se näkyy poikueessa vaikka toinen vanhemmista olisi esimerkiksi normaali, musta tai mikä tahansa ei-hopeinen väri.

Hopeanharmaan ja seepianharmaan periytyminen:

SgSg = Hopeanharmaa
Sgsg  = Seepianharmaa


  • Sgsg x Sgsg = Osa homotsygootteja, osa heterotsygootteja + ei hopeanharmaata
  • SgSg x Sgsg = Osa homotsygootteja, osa heterotsygootteja 
  • SgSg x SgSg = Pelkästään homotsygootteja. 

Tietenkin ylläoleva on vain kaavio, oletettavasti ylläolevien yhdistelmien hamsterit eivät kantaisi mitään resessiivisenä esim. cremeä (ee).

Hopeista hamstereista on useita eri variaatioita, kun lähdet kasvattamaan hopeanharmaata tai seepianharmaata tai vaikka molempia, on hyvä päättää haluaako kasvattaa musta-vai cremelinjaisia hopeanharmaita. Creme ja musta eivät sovi yhteen, sillä creme peittää mustan ja genotyypiltään musta hamsteri voikin olla fenotyypiltään creme, tätä ei kannata siis lähteä sotkemaan. Jos valitsee cremelinjaisten hopeiden kasvattamisen, tulevat sivutuotteena pääsääntöisesti ms.valkoinen ja luonnonvalkoinen, tähän linjaan voi käyttää siis edellämainittuja hopeanharmaiden ja seepianharmaiden lisäksi, myös puna-ja ruskeasilmäiset cremelinjaiset hopeat käyvät tähän harkoitukseen, mutta niitä ei suositella käytettäväksi hopeanharmaan kasvatuksessa sillä ne huonontavat hopeanharmaan väriä.
  Jos taas lähdetään rakentamaan mustalinjaista hopeista linjaa, jota itse suosin, sillä musta itsessään pelkästään parantaa jo värimerkkejä on mahdollisuuksia toki monia, mutta kannattaa pitää homma silti simppelinä, mustan sukulaisvärit käyvät tähän tarkoitukseen, mutta itse en välttämättä lähtisi tässäkään yhteydessä sotkemaan mukaan puna-ja ruskeasilmäisyyttä. Ideaali tilanne on tietenkin yhdistää aina kaksi hopeanharmaata tai seepianharmaata keskenään, mutta joskus sukutaulujen puitteissa se ei ole mahdollista. 

 Resessiivinen geeni on helppo ajatella, jos yhdistät esimerkiksi kaksi cremeä (ee), poikueeseen syntyy vain cremeä. mitäpä jos yhdistät kaksi normaalia (++), joka on periaatteessa dominoiva, jos se ei kanna mitään resessiivistä geeniä. Oletetaan että molempien normaalien vanhemmissa on mustaa (aa), yhdistäessä siis nämä kaksi normaalia, saadaan aikaiseksi mustaa ja normaalia. Jos ajatellaan vähän lisää, normaalien suvussa on myös kauempana cinnamon (pp), voi poikueeseen syntyä pienellä todennäköisyydellä myös mustan ja normaalin lisäksi kyyhkynharmaata (aapp), joka on siis punasilmäinen musta.Seepianharmaiden eroavaisuus
Vasemmalta oikealle: seepianharmaa, rs seepianharmaa ja ps seepianharmaa.

 Mitä cremelinjaisista hopeista yhdistelmistä syntyy?

- Hopeanharmaa x luonnonvalkoinen -Homotsygootti hopeanharmaa (ei cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: Sgsg ja SgSg eli homotsygootti-& heterotsygoottihopeanharmaata.

 -Homotsygootti hopeanharmaa (cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: SgSg, Sgsg,eeSgSg,eeSgsg, eli homotsygootti-& heterotsygootti hopeanharmaata, luonnonvalkoista ja ms.valkoista.

 -Heterotsygoottihopeanharmaa, (ei cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: SgSg,Sgsg, sgsg eli heterotsygootti-& homotsygootti hopeanharmaata ja normaalia.

-Heterotsygootti hopeanharmaa, (cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: SgSg,Sgsg,sgsg,ee,eeSgsg,eeSgSg eli homotsygootti-& heterotsygoottihopeanharmaata,normaalia,luonnonvalkoista,cremeä ja ms.valkoista. Hopeanharmaa x ms. valkoinen

-Homotsygootti hopeanharmaa (ei cremen kantaja) x ms.valkoinen: SgSg eli kaikki homotsygoottihopeanharmaata. -Homotsygootti hopeanharmaa (cremen kantaja) x ms. valkoinen: SgSg, eeSgSg eli homotsygootti hopeanharmaita ja ms. valkoisia.

-Heterotsygootti hopeanharmaa (ei cremen kantaja) x ms. valkoinen: SgSg, Sgsg eli heterotsygootti hopeanharmaita ja homotsygootti hopeanharmaita

-Heterotsygootti hopeanharmaa (cremen kantaja) x ms.valkoinen: SgSg, Sgsg, eeSgSg, eeSgsg eli homotsygootti hopeanharmaata, heterotsygootti hopeanharmaata, luonnonvalkoista ja ms. valkoista.

 Nauhan periytyminen

 Heterotsygootti valkonauhainen on geneettisesti Baba Homotsygootti valkonauhainen on geneettisesti BaBa Ei-valkonauhainen merkitään genotyypiltään baba. Nauha periytyy dominoivasti näin:

-Homotsygootti valkonauhainen x ei-valkonauhainen = Kaikki poikaset Baba. (Kaikki poikaset saavat Ba-alleelin) Heterotsygootti valkonauhainen x ei-valkonauhainen = 1/2 Baba ja 1/2 baba (ei valkonauhainen)

-Homotsygootti valkonauhainen x homotsygootti valkonauhainen = Kaikki poikaset BaBa Heterotsygootti valkonaihainen x heterotsygootti valkonauhainen = 1/4 BaBa, 1/2 Baba, 1/4 baba


Genotyypit

Ruoste, bb = ruskeasilmäinen normaali
Cinnamon, pp= punasilmäinen normaali
Mustasilmäinen valkoinen=hopeanharmaa creme, homotsygootti, eeSgSg
Luonnonvalkoinen=hopeanharmaa creme, heterotsygootti, eeSgsg
Soopeli= Creme umborous, eeUU/eeUu
ps.creme=punasilmäinen creme, eepp
Minkki=punasilmäinen creme umborous, eeppUU/eeppUu
Soopelisuklaa=creme ruoste umborous, eebbUu/eebbUU
Kyyhkynharmaa=punasilmäinen musta, aapp
Suklaa=ruskeasilmäinen musta, aabb
Hopeasoopeli=hopeanharmaa creme umborous, eeSgsgUu/eeSgsg/UU

Hopeanharmaa SgSg/Sgsg = Oma värinsä, dominoiva geeni.
Hopeablondi, SgSgpp/Sgsgpp = Punasilmäinen hopeanharmaa
Rs.Hopeanharmaa, SgSgbb/Sgsgbb = ruskeasilmäinen hopeanharmaa. 
Tummanharmaa, dgdg = Oma värinsä, kuten hopeanharmaakin, resessiivinen geeni.
Lila, dgdgpp = Punasilmäinen tummanharmaa.
Vaaleanharmaa, LgLg= Oma värinsä, kuten hopeanharmaa ja tummanharmaa, dominoiva geeni.
Blondi, LgLgpp = Punasilmäinen vaaleanharmaa
Keltainen, To-uros/ToTo-naaras = Oma värinsä, dominoiva geeni.
Hunaja, ppTo-uros/ppToTo-naaras = Punasilmäinen keltainen
Helmiäislila, dgdgppTo-uros/ dgdgppToTo-naaras= Keltainen punasilmäinen tummanharmaa
Helmiäisharmaa, dgdgTo-uros/dgdgToTo-naaras= Keltainen tummanharmaa
Kupari, eebbppUu/eebbppUU = Punasilmäinen creme ruoste umborous
Tummakorvainen valkoinen, cdcd = Oma värinsä, resessiivinen geeni.
Punasilmäinen valkoinen, cdcdpp = Punasilmäinen tummakorvainen valkoinen
Musta-keltainen, aaTo-uros/aaToTo-naaras = keltainen musta
Kyyhkynharmaa hunaja, aappTo-uros/aappToTo-naaras= keltainen punasilmäinen musta
Beige, bbdgdg = Ruskeasilmäinen tummanharmaa
Siniminkki, eeppdgdgUu = Punasilmäinen creme tummanharmaa umborous
Hopeamusta, aaSgsg/aaSgSg = Musta hopeanharmaa
Oranssi, ppbb = Punasilmäinen ruoste 
Sininen, aadd = Musta diluutti*
Luonnonsininen,dd= Normaali diluutti
Vaaleansininen aappdd = Kyyhkynharmaa diluutti
Laventeli, aabbdd = Ruoste diluutti

Diluutio = dd-geeni eli diluutio. Diluutio toimii siten, että se vaalentaa mustaa pigmenttiä. Turkkimuunnokset, periytyminen

 Suomessa tunnettuja turkkimuunnoksia standardissa on 5. Näiden lisäksi maailmalla on täysin karvaton hamsteri. Ne eivät toivottavasti koskaan rantaudu Suomen maaperälle.

Aloitetaan lyhytkarvaisesta.

Lyhytkarvainen hopeanharmaa vn uros Wonderland's Iron Fist.
Lyhytkarvaisuus on villinä elävien syyrianhamstereiden turkkimuunnos, sitä eivät ole sotkeneet mitkään geenit ja se on näinollen perusmuoto turkkimuunnoksista. Kuitenkaan lyhytkarvaisuutta ei voi kantaa, kuten esimerkiksi. pitkäkarvaisuutta ja rexiä. Eli jos molemmat vanhemmat ovat lyhytkarvaisia, ja ne eivät kanna pitkäkarvaisuutta, syntyy vain lyhytkarvaisia poikasia.

Seuraavaksi vuorossa on pitkäkarvainen. (ll)
Pitkäkarvainen luonnonvalkoinen uros Wild Whistler*
Pitkäkarvaisuus periytyy resessiivisesti. Eli molempien vanhempien tulee olla pitkäkarvaisia, tai molempien tulee kantaa pitkäkarvaisuutta, jotta saadaan aikaiseksi pitkäkarvaisia poikasia. Eli myöskin lyhytkarvainen x lyhytkarvainen yhdistelmästä voi syntyä pitkäkarvaisia poikasia, jos molemmat vanhemmat kantavat geeniä. Mutta esimerkiksi Lyhytkarvaisen, joka ei kanna pitkäkarvaisuutta yhdistäessä pitkäkarvaiseen hamsteriin, syntyy vain lyhytkarvaisia poikasia, koska toiselta vanhemmalta puuttuu pitkäkarvaisuuteen vaadittava geeni. Yhdistäessä kaksi pitkäkarvaista hamsteria, tulee kaikista poikasista pitkäkarvaisia.
 Monesti kuulee virheellisesti puhuttavan "puolipitkäkarvaisista" hamstereista. Sellaisia ei itseasiassa ole olemassa. Hamsteri on joko lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen, jotkut pitkäkarvaiset voivat olla huonompia pitkäkarvaisia, jolloin voi virheellinen vaikutelma syntyä. Täytyy myös muistaa, että naaraiden pk turkki on lyhyempi kuin urosten, mutta on taas uroksia, joilla on ns. "naaraan turkki", eli niillä on todella lyhyt pitkäkarvainen turkki, yleensä laahukset puuttuvat.

Sitten käsittelemme Rex-muunnoksen. (rxrx)

Pitkäkarvainen rex rs.hopeanharmaa naaras Wonderland's Na'weh New York.


Rex on pitkäkarvaisuuden tapaan resessiivisesti periytyvä geeni, eli se tarvitsee rxrx-geenin molemmilta vanhemmiltaan. Samoin kuin pitkäkarvaisissa, jos yhdistetään kaksi rex-hamsteria, saadaan poikueeseen vain rex-turkkimuunnoksella varustettuja poikasia. Rex voi olla yhtäaikaa lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen tai myöskin vaikka pk/lk satiini-rex. Miksi sitten kaikki hamsterit, joiden karva vähän kihartaa eivät ole rexejä?                            Useasti tämä selviää sukutaulua katsomalla, mutta varmin keino on katsoa viikset, rexin viiksien tulee olla myös kiharat. 

Seuraavaksi käsitellään Satiini. (Sasa)

lyhytkarvainen satiini kyyhkynharmaa vn uros Bolt Boanerges.

Satiini on muista turkkimuunnoksista poiketen dominoiva, joten saadakseen satiiniturkkisia poikasia, riittää, että jompikumpi vanhemmista on satiini. Koska Sasa on dominoiva geeni, sitä ei voi myöskään kantaa. Eli jos esimerkiksi yhdistät kaksi ei-satiinia, joiden kummankin vanhemmissa on yksi satiini, ei poikueeseen synny satiinia. Lisäksi tuplasatiini ei ole suositeltavaa, eli kahden satiinin yhdistäminen. Useammassa polvessa voi alkaa näkyä ongelmallisesti kaljuja kohtia turkissa, lisäksi useamman sukupolven tuplasatiinit saattavat olla jo lähes kaljuja. Joskus satiinit voivat olla ohuenlaisia turkinlaadultaan. 


Näiden turkkimuunnosten lisäksi on vielä Satiini-Rex. Se periytyy samalla tavalla kuin rex ja satiini, joten siihen vaaditaan, se, että toinen vanhemmista on satiini ja molemmat ovat/kantavat rexiä. Satiini-Rex on nimensä mukaisesti yhtäaikaa satiini ja rex.


Omien kasvatusvärieni genetiikka ja periytyminen


Normaali, cinnamon, tummanharmaa ja lila.

Normaali on se alkuperäinen väri syyrianhamstereilla, luonnossa elää - ja selviää - vain normaalin väriset syyrianhamsterit. Normaali on sinäänsä väistyvä väri, että jos poikanen saa molemmilta vanhemmiltaan geenin vaikka tummanharmaaseen, peittyy normaali väri näiden geenin alle. Cinnamon on punasilmäinen normaali, joka toimii täysin samalla tavalla kuin normaali. Cinnamon (pp) tarvitsee pp-geenin molemmilta vanhemmiltaan ollakseen cinnamon.

Kahdesta tummanharmaasta syntyy vain tummanharmaata, mutta kahta tummanharmaata ei voi yhdistää. Tummanharmailla on erikoinen ominaisuus poiketen muista väreistä - knikkiherkkyys. Knikit tulevat esille voimakkaina yhdistäessä kaksi tummanharmaata tai variaatiota keskenään. Siksi tummanharmaiden kasvatuksessa on käytettävä normaalia. Tummanharmaa (dgdg) + normaali (++) tuottaa vain normaaleita poikasia, riippuen tietenkin myös vanhempien muista resessiivisistä ominaisuuksista, mutta oletetaan nyt, että värilinjat ovat niin puhtaat, ettei niitä ole. Kaikki tämän yhdistelmän poikaset kantavat tummanharmaata. Tummanharmaan kantajan voi yhdistää tummanharmaaseen, jolloin saadaan ulos tummanharmaata ja normaalia poikueeseen. Näin saadaan toivottua väriä ulos, mutta vältetään knikit.

Sama kaava toistuu lilan kanssa, lila on punasilmäinen tummanharmaa. Ihan samalla kaavalla kasvatetaan myös lilaa. Esimerkiksi siis lilaa ja tummanharmaata ei voi suoraan yhdistää, vaan on yhdistettävä lila ja hamsteri, joka on cinnamon ja kantaa tummanharmaata tai vaihtoehtoisesti normaali joka kantaa tummanharmaata ja punasilmäisyyttä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)