Hoito-ohjeet

Syyrianhamsterin hoito-ohje
Tämä ohje on pika-opas hamsterin hankintaan ja hoitoon. Tutustu lisäksi hamsterit.net kattavaan tietopankkiin.
Yleistä
Syyrianhamsteri on melko helppohoitoinen lemmikki. Se on hämäräaktiivinen jyrsijä, joka nukkuu päivät ja heräilee illantullen touhuamaan. Syyrianhamsteri on kokoluokaltaan suurin Suomessa lemmikkinä pidettävistä hamsterilajeista, ja näinollen sopii hyvin nuoremmankin lapsen lemmikiksi helpon käsiteltävyytensä puolesta. Aikuisen tulee aina valvoa, kun lapsi käsittelee lemmikkiä. Näin minimoidaan tapaturmariskit. Eläimen päävastuun hoidosta ottaa aina lapsen vanhempi. Syyrianhamsteri ei ole suinkaan pelkkä lasten lemmikki, sillä se sopii hyvin lemmikiksi aikuisellekkin.
Ruokinta
Syyrianhamsteri on ruokavalioltaan omnivori, eli kaikkiruokainen. Kaikkiruokainen ei kuitenkaan tarkoita tietenkään sitä, että hamsterille kaikki ruoat sopisivat. Pääsääntöinen hamsterin ruoka on ehdottomasti jatkuvasti tarjolla pidettävä hyvänlaatuinen siemenseos tai pelletti. Lisäksi hamsterille voi tarjota sillointällöin tuoreruokaa, kattava lista löytyy hamsterit.netin ruokintaosiosta.  Hamsterilla tulee olla aina raikasta vettä saatavilla.
Asumus
Asumuksen minimimitat syyrianhamsterille ovat 80*40cm. Asumusmuotoja on monia: terraario, häkki, duna jne.
Tarvikkeet
Asumukseen tarvitset juomapullon, oikeankokoisen juoksupyörän ja pesämökin. Näiden lisäksi ehdottomasti muitakin virikkeitä, kuten vessapaperirullia, kananmunakennoja, pesänrakennusmateriaaliksi wc-/talouspaperia, erilaisia siltoja. Mielikuvitus on rajana, markkinoilla on suuria määriä erilaisia virikkeitä. Huomioi, että valitset tuotteet, jotka on tarkoitettu isolle hamsterille, sillä monessa pakkauksessa voi olla virheellisesti syyrianhamsterin kuva, vaikka esimerkiksi pesämökki on mitoitettu kääpiöhamsterille. Sopivankokoinen juoksupyörä syyrianhamsterille on 28-30cm halkaisijaltaan oleva. Hiljainen juoksupyörä on puinen, puinen on myös laadukas. Puiset juoksupyörät kannattaa käsitellä parafiiniöljyllä ja antaa öljyn imeytyä. Näin hamsterin pissa ei imeydy puuhun ja juoksupyörä säilyy hyvänä pitkään. Panosta heti kerralla oikeankokoisiin varusteisiin. Ruokakuppeja et välttämättä tarvitse, suosittelenkin tarjoilemaan siemenseoksen/pelletin puruihin eri kerroksiin. Se on oiva ja luonnollinen virike hamstereille, sillä luonnossakin ne etsivät ruokansa, varastoivat ne poskipusseihin ja  vievät siemenvarastoonsa. Juoksupyörä on myös pakollinen, sillä hamsteri liikkuu luonnossa useita kilometrejä öisin, ja se turhautuu hyvin helposti ilman asianmukaista liikuntamahdollisuutta. Suosittelen virikemateriaaliksi ehdottomasti puuta, se on turvallinen ja esteettinen materiaali.
Hoito
Kuten jo yllä mainitsin, on hamsteri suhteellisen helppohoitoinen lemmikki. Kuten muutkin lemmikit, tulee se eläinsuojelulain mukaan tarkistaa päivittäin. Hamsteria ei siis voi jättää esimerkiksi viikonlopuksi yksinään. Kainuussa esimerkiksi Lemmikkipalvelu Hopeakuu tarjoaa lomahoitoa hamsterillesi.
Hamsterin hampaat kasvavat avojuurisena läpi sen eliniän, joten hamsterillekin tulee tarjota kovaa jyrsittävää kuten vähäsuolaista kuivattua ruisleipää, tai vaikkapa omenapuun oksia.
Hamsteria ei saa herätellä turhaan päivällä, sillä päivät hamsteri käyttää nukkumiseen.

Kääpiöhamsterin hoito-ohje
Yleistä
Kääpiöhamsteri on melko helppohoitoinen lemmikki. Se on hämäräaktiivinen jyrsijä, joka nukkuu päivät ja heräilee illantullen touhuamaan, jotkut kääpiöhamsterit saattavat touhuta päivemmälläkin. Kääpiöhamsterilajeja on neljä; venäjänkääpiöhamsteri roborovski, venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri campbelli ja kiinankääpiöhamsteri. Aikuisen tulee aina valvoa, kun lapsi käsittelee lemmikkiä. Näin minimoidaan tapaturmariskit. Eläimen päävastuun hoidosta ottaa aina lapsen vanhempi. Kääpiöhamsterilajeissa on melko paljon eroa, ja niihin lajikohtaisiin eroihin on syytä tutustua ennen kääpiöhamsterin hankintaa.
Ruokinta
Kääpiöhamsteri on ruokavalioltaan omnivori, eli kaikkiruokainen. Kaikkiruokainen ei kuitenkaan tarkoita tietenkään sitä, että hamsterille kaikki ruoat sopisivat. Pääsääntöinen hamsterin ruoka on ehdottomasti jatkuvasti tarjolla pidettävä hyvänlaatuinen siemenseos tai pelletti. Lisäksi hamsterille voi tarjota sillointällöin tuoreruokaa, kattava lista löytyy hamsterit.netin ruokintaosiosta.  Hamsterilla tulee olla aina raikasta vettä saatavilla. Kääpiöhamstereiden kohdalla kannattaa muistaa muutaman lajin diabetesherkkyys, kun ruokintaa lähdetään suunnittelemaan.
Asumus
Asumuksen minimimitat kääpiöhamsterille ovat 50*40cm. Asumusmuotoja ovat terraario tai modattu varastolaatikko (tiheällä verkolla).
Tarvikkeet
Asumukseen tarvitset juomapullon, oikeankokoisen juoksupyörän ja pesämökin. Näiden lisäksi ehdottomasti muitakin virikkeitä, kuten vessapaperirullia, kananmunakennoja, pesänrakennusmateriaaliksi wc-/talouspaperia, erilaisia siltoja. Mielikuvitus on rajana, markkinoilla on suuria määriä erilaisia virikkeitä.  Sopivankokoinen juoksupyörä kääpiöhamsterille on 20cm halkaisijaltaan oleva. Hiljainen juoksupyörä on puinen, puinen on myös laadukas. Puiset juoksupyörät kannattaa käsitellä parafiiniöljyllä ja antaa öljyn imeytyä. Näin hamsterin pissa ei imeydy puuhun ja juoksupyörä säilyy hyvänä pitkään. Panosta heti kerralla oikeankokoisiin varusteisiin. Ruokakuppeja et välttämättä tarvitse, suosittelenkin tarjoilemaan siemenseoksen/pelletin puruihin eri kerroksiin. Se on oiva ja luonnollinen virike hamstereille, sillä luonnossakin ne etsivät ruokansa, varastoivat ne poskipusseihin ja  vievät siemenvarastoonsa. Juoksupyörä on myös pakollinen, sillä hamsteri liikkuu luonnossa useita kilometrejä öisin, ja se turhautuu hyvin helposti ilman asianmukaista liikuntamahdollisuutta. Suosittelen virikemateriaaliksi ehdottomasti puuta, se on turvallinen ja esteettinen materiaali.
Hoito
Kuten jo yllä mainitsin, on hamsteri suhteellisen helppohoitoinen lemmikki. Kuten muutkin lemmikit, tulee se eläinsuojelulain mukaan tarkistaa päivittäin. Hamsteria ei siis voi jättää esimerkiksi viikonlopuksi yksinään. Kainuussa esimerkiksi Lemmikkipalvelu Hopeakuu tarjoaa lomahoitoa hamsterillesi.
Hamsterin hampaat kasvavat avojuurisena läpi sen eliniän, joten hamsterillekin tulee tarjota kovaa jyrsittävää kuten vähäsuolaista kuivattua ruisleipää, tai vaikkapa omenapuun oksia.
Hamsteria ei saa herätellä turhaan päivällä, sillä päivät hamsteri käyttää nukkumiseen. Kääpiöhamsterit saattavat olla enemmän hereillä päivisin, joten niiden touhuja saattaa päästä seuraamaan enemmän päiväsaikaan.

7 kommenttia:

 1. Kivasti ohjeita :)! mä saan perjantaina Syyrialaisen meidän ekaks piti hakea se tänään eläinkaupasta mutta siel ei ollu ja uusia tulee torstaina ja saadaan hakea perjantaina et ne voi tutkia ne et onko niillä miään sairauksia :)

  VastaaPoista
 2. Anteeksi, että kysyn tälläistä mutta tiedätkö mistä tuota Mucki Menu Plus Hamster ruokaa saisi? Saako sitä ostettua eläinkaupasta vai pitääkö tilata netistä? Kiitos jos vastaat ja anteeksi että kysyin mutta en ainakaan itse löytänyt netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen sitä sai zooplussasta, mutta ei näemmä enää. Ehkä sitä löytyy jostain eläinkaupasta :) Vaikea mennä sanomaan.

   Poista
 3. Anteeksi en huomannut tuota postaukseen liittymättömät kysynykset vieraskirjaan.

  VastaaPoista
 4. Millasena tota seepiansuomuu pitäs antaa? (Tai siis voiko hamsu syödä sitä liikaa? Voiko sen laittaa kokonaisena vsi kannattaako pilkkoa osiin?)Tykkääkö hamsut ees siitä? :D Jos siihen tekee reiän, onko se turvallista kiinnittää kattoon roikkumasn esim. hamppunarulla? :)

  VastaaPoista
 5. Paljon asiaa ja hyvää tietoa! Kiitos :-)

  VastaaPoista
 6. Olen luullut että hamstereilla pitää olla koko ajan ruokaa :o

  VastaaPoista

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)