Syyrianhamsterin hoito

Syyrianhamsteri Mesocricetus auratus


1. Yleistä
Syyrianhamsteri (entiseltä nimeltään Kultahamsteri) on Suomessa pidettävistä hamsterilajeista suurikokoisin. Muut Suomessa lemmikkinä pidettävät hamsterilajit ovat:Venäjänkääpiöhamsteri talvikko,Venäjänkääpiöhamsteri roborovski, Venäjänkääpiöhamsteri Campbelli sekä kiinankääpiöhamsteri. Näitä edellämainittuja lajeja kutsutaan yleisesti kääpiöhamstereiksi.

    Syyrianhamsterin varteenotettavin lajiominaisuus on se, että se on täysin erakko, sitä ei voi asuttaa samaan asumukseen toisen hamsterin kanssa, sillä yleensä tuloksena on tappelu, joka voi pahimmassa tapauksessa viedä toisen hamsterin hengen. Hamsteri myös stressaantuu lajitoverin läsnäolosta samassa tilassa, jonka se on luonu reviirikseen. Hamsterit hyväksyvät toisensa vain naaraan kiiman aikaan astutustilanteessa.

    Hamsteri on hämäräeläin, joten sen tulisi saada nukkua häiriöttä päivällä, turha herättely stressaa hamsteria. Hamsterin normaalia rytmiä ei myöskään saa yrittää muuttaa, stressi voi johtaa taas hamsterin jo valmiiksi lyhyen eliniän lyhenemiseen. Mutta jos hamsteri meinaa nukkua kovin myöhään, voi sitä varovasti herätellä kahdeksan aikoihin illalla. Päivällä hamsteri herätetään vain pakon edessä,  kuten eläinlääkärikäynnit ja näyttelyt. Näyttelyaamunakaan hamsteria ei kannata turhaan käsitellä, mutta terveydentila on tietenkin tarkistettava joutuisasti.

Ruokavalioltaan hamsteri on omnivori, eli ns.kaikkiruokainen (sekasyöjä), mutta kaikki ruuat eivät hamsteri sovi, siitä lisää alempana.
  
 Syyrialaisilla on todella laaja väriskaala, mutta alkuperäinen villimuoto on ehkä monenkin tuntema "kultainen" väritys, joka on viralliselta nimeltään normaali. Muut värit ovat kehittyneet geenimutaatioiden seurauksena vuosien saatossa, ja tämänväriset hamsterit eivät todennäköisesti voisi elää villinä luonnossa, tai eivät ainakaan lisääntyä. Geenimutaatioiden seurauksena hamstereille on kehittynyt erilaisia kuvioita, tunnetuimmat niistä lienevät valkonauhainen ja laikukas, sekä sukupuolisidonnaisesti periytyvä kilpikonna-kuvio.

Hamstereilla on myös useampia turkkimuunnoksia; alkuperäinen villimuoto on lyhytkarvainen, mutta niinkuin värienkin osalta, ovat geenit aikojen saatossa saaneet aikaan mitä hienoimpia turkkimuunnoksia, kuten: pitkäkarvainen, rex (kiharakarvainen), satiini (kiiltäväkarvainen) sekä näiden kahden viimeisen yhdistelmä satiini rex. Satiini ja rex voivat esiintyä lyhytkarvaisissa kuin pitkäkarvaisissakin.

Voit perehtyä sekä turkki, että värimuunnoksiin ja kuvioihin lisää Suomen Hamsteriyhdistyksen sivulla: http://hamsteriyhdistys.fi/hamsteritietoa/syyrianhamsteri/syyrianhamsterin-varimuunnokset/

2. Ruokinta

Olen lainannut hyvän ja kattavan paketin ruokinnasta. © Ely Vihavainen

Hamsterille sopiva ruoka koostuu luonnon omista antimista, joita villihamsteritkin syövät, eli hyönteisiä, kasvien osia, siemeniä ja jyviä, mitä ne nyt ikinä sattuvat löytämään. Hamsterit ovat omnivoreja eli sekasyöjiä, jotka tarvitsevat sekä kasvi- että eläinperäistä ravintoa. Hamsterin ruokavalioon eivät kuulu sateenkaaren väreillä synteettisesti värjätyt ruoka-aineet tai ihmisten ruuaksi valmistetut einekset tai muut maustetut, sokeroidut ja suolatut ruuat. Hamsterin elimistölle sopimattomat ruuat vaikuttavat tämän terveyteen heikentävästi ja saattavat lyhentää tämän elinikää.
Millainen siemenseos?
Siemenseos on hamsterin ruuan perusta, joka muodostaa tärkeimmän osan ruokintaa. Siemenseosta tulisi olla aina tarjolla. Koska hamstereilla on tapana varastoida ruokaa pesässään, jyväkupin ei tarvitse olla koko ajan täynnä, vaan sitä voi täyttää muutaman kerran viikossa. Jos kuppia pidetään koko ajan täynnä, on vaarana että hamsteri valikoi vain parhaat palat päältä ja lihoo.
Jyväseosta valitessa on tärkeää, että siemenseos on suunniteltu nimenomaan hamstereita ajatellen. Markkinoilla on myynnissä paljon useammalle eri jyrsijälajille tarkoitettuja seoksia, mutta ne ovat sopimattomia koska ne on yritetty tehdä soveltumaan täysin erilaisten lajien ravinnontarpeeseen (mm. marsut ja kanit ovat kasvissyöjiä, toisin kuin hamsterit).
Siemenseosta valikoidessa tulisi kiinnittää ensin huomiota siihen, sisältääkö se kirkkaita ja luonnottoman värisiä kokkareita, sillä niiden syöttämistä tulisi välttää. Seuraavaksi voidaan katsoa ravintosisältöä, hamstereille optimaaliset tasot proteiinia, kuitua ja rasvaa ovat seuraavat:
·         Proteiini: 17-22 % (roborovskien proteiinin tarve on suurempi)
·         Kuitu: 8-10 %
·         Rasva: 4-15 %
Etenkin proteiinin ja rasvan tarve riippuu paljon myös lajista, yksilön liikunnan määrästä ja yleiskunnosta, sekä elämän vaiheesta. Nuorille hamstereille on syytä syöttää enemmän rasvaa ja proteiinia, samoin tiineille ja imettäville naaraille. Jos hamsterisi on liian lihava tai liian laiha, kannattaa jyväseosta vaihtaa.
Yleisimpiä siemenseoksia
·         Altromin Hamsteri Yhdistelmärehu: Hieman liian vähän kuitua, hyvä perusruoka muuten.
·         Best Friend Festival: Sisältää haitallisia väriaineita ja säilöntäaineita. Liian vähän proteiinia.*
·         Burgess Supahamster: Sisältää haitallisia väriaineita, liian vähän kuitua.*
·         JR Farm Food Hamster Adult: Sisältää hamsterille sopimatonta juustoa, liian vähän proteiinia ja liian vähän kuitua.*
·         JR Farmin Hamster’s Feast: Liian vähän kuitua ja proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
·         JR Farmin Hamster’s Food Classic: Liian vähän proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
·         JR Farm Wellness-Food hamstereille: Liian vähän kuitua ja proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
·         Mucki Menü Plus Hamster: Hieman liian vähän proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
·         Osku herkkuruoka: Sisältää haitallisia väriaineita, liian vähän kuitua ja proteiinia.*
·         Oxbow Healthy Handfuls – Hamster and Gerbil Food: Hieman liian vähän proteiinia ja rasvaa, hyvä perusruoka muuten.
·         ratRations Syrian Hamster Mix: Hyvä perusruoka.
·         Rapunzel HamsteriMix: Hieman liian vähän proteiinia ja rasvaa, liikaa kuitua, hyvä perusruoka muuten, mutta hamsterit saattavat nirsoilla pellettien suhteen.
·         Rodo Hamster Mix: Liian vähän proteiinia, liian vähän rasvaa, hyvä perusruoka muuten, mutta hamsterit saattavat nirsoilla pellettien suhteen.
·         Versele-Laga Hamster Nature: Sisältää haitallisia väriaineita ja säilöntäaineita. Hieman liian vähän proteiinia ja kuitua.*
·         Versele-Laga Hamster Crispy: Sisältää haitallisia väriaineita ja säilöntäaineita. Liian vähän proteiinia, hieman liian vähän kuitua.*
*Emme suosittele kuin pakon edessä, tällöinkin kannattaa poimia sopimattomat ruoka-aineet pois.
Proteiinia voi lisätä siemenseokseen kuivattujen mm. ruokahyönteisten muodossa, joukkoon voi myös lisätä hampunsiemeniä, cashewpähkinöitä, seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä, manteleita ja hernehiutaleita.
Rasvaa voi lisätä siemenseokseen mm. pähkinöiden, siementen, manteleiden, pellavansiementen ja auringonkukansiementen muodossa.
Kuitua saa mm. basilikasta, oreganosta, kuivatuista ruusunmarjoista ja hampunsiemenistä.
Tuoreruokinta?
Tuoreruokinnalla tarkoitetaan tuoreita kasviksia ja hedelmiä, sekä proteiinipitoisia lihoja ja muita vastaavia. Suola, sokeri ja mausteet eivät kuulu hamsterin ruokintaan.
Siemenseoksen lisäksi hamstereille tulisi tarjota monipuolista tuoreruokaa iästä ja yleiskunnosta riippuen 1-7 kertaa viikossa. Tiineille sekä imettäville naaraille ja poikasille proteiinipitoista tuoreruokaa tulisi tarjota päivittäin, mutta aikuisille hamstereille riittää hyvin pari tuoreruoka-ateriaa viikossa.
Hyviä kasviksia ovat esimerkiksi tomaatti, parsakaali, porkkana, salaatti, kurkku ja paprika sekä kesäaikaan ulkona kerätyt voikukanlehdet tai muut kasvit. Hedelmistä esimerkiksi omena, banaani ja päärynä. Proteiinia voidaan tarjoilla esimerkiksi kypsennetyn maustamattoman kananmunan, lihan tai kalan muodossa. Hamsterit myös pitävät kovasti matelijoiden kuivatuista ruokahyönteisistä, ja jotkut yksilöt pitävät myös elävien ruokahyönteisten (esim. jauhomadot) syömisestä.
Vanhoissa hamsterien ruokintaohjeissa monesti suositellaan kalsiumin ja proteiinin lähteeksi maitoa. Ohje on kuitenkin vanhentunut, ja maitotuotteet (maito, juusto, kermaviili yms) eivät ole hamstereille hyödyllisiä tai terveellisiä. Maidon proteiini eli kaseiini nostaa hamsterien kolesterolitasoa ja voi aiheuttaa amyloidoosia ja sappikiviä. Maidon sijaan parempia kalsiumin lähteitä ovat mm. kalkkikivi, seepiansuomu, basilika, hampunsiemenet ja seesaminsiemenet.

Syvennä ruokintatietouttasi Hamsterit.netin muilla ruokinta-artikkeleilla:
·         Ruokinnan pitkä oppimäärä
·         Hamsterin ruokaympyrä


3.Hampaiden,turkin,ihon ja kynsienhoito

Hamsterin hampaat kasvavat kokoajan läpi sen eliniän, siksi tuleekin olla tarkka, etteivät hampaat pääse kasvamaan liian pitkiksi, joka vaikeuttaisi siten eläimen syömistä.

Hamsterilla hyvät hampaat ovat mahdollisimman keltaiset, valkoiset kohdat hampaissa tarkoittavat, että kiille on kulunut pois. Hamsterilla tulisi olla koko ajan jotain kovaa purtavaa, paras,halvin ja luonnollisin vaihtoehto on omenapuun oksat, jos niitä ei kuitenkaan ole saatavilla, voi hamsterille tarjoilla näkkileipää sekä hyvin kuivatettua ruisleipää. Jos hamsterin hampaat pääsevät kuitenkin kasvamaan liian pitkäksi, ota yhteyttä lähimpään kasvattajaan tai eläinlääkäriin. Liian pitkät hampaat tulee lyhentää aina.

 Myös hamsterin kynnet kasvavat, aivan kuten ihmisenkin, syyrialaisten kynsiä pitää lyhentää vain harvoin, hyvä konsti kynsien kunnossapitämiseen on asettaa saviruukku väärinpäin hamsterin asumukseen ja tarjoilla päälle herkkuja, samalla kun hamsteri kiipeää hakemaan herkkuja, sen kynnet kuluvat luonnollisesti.

 Jokainen hamsteri on yksilö; samoin turkki. Naarailla pitkäkarvainen turkki on usein hyvin lyhyt verrattuna uroksen pitkäkarvaiseen turkkiin. Todella pitkäkarvaisilla uroksilla olisi syytä käyttää pohjamateriaalina sellaista, joka ei takerru turkkiin ja näinollen takuta sitä, esimerkiksi mörttiröpö on hyvä vaihtoehto tähän.
Lyhytkarvaisen hamsterin turkki ei vaadi hoitoa. 
    Hamsterin ihon hilseily varsinkin talvisaikaan johtuu yleensä liian kuivasta huone-ilmasta, jos havaitset hilseilyä kannattaa huoneilmaa kostuttaa esimerkiksi laittamalla märkä pyyhe roikkumaan oven tms. päälle, myös ruokinnalla voit vaikuttaa paljon ihon ja turkin kuivuuteen ja hilseilyyn, esimerkiksi lisäämällä ruokaan öljyä ja pähkinöitä.


4.Asumus

Syyrianhamsteri tarvitsee paljon tilaa liikkumiseen, se liikkuu luonnossakin useita kilometrejä ruokaa etsien. Minikoko asumukselle on n. 80*40*35. Nyrkkisääntö on, että mitä isompi asumus on, sen parempi. Syyrialaisille on vaihtoehtoja neljä: Häkki,duna,modattu asumus (esimerkiksi varastolaatikosta verkotettu) tai terraario. Jokaisessa on hyvät ja huonot puolensa. 

 Valitettavan usein näkee hamstereita, joita on ahdettu pieniin häkkeihin ja mitä eriskummallisempiin putkiviritelmiin. Kannattaa siis kerralla satsata kunnolla ja ostaa hyvänkokoinen laadukas asumus, joka kestää vuosien läpi useiden hamstereiden käytön.

Asumus tulee siivota tarpeen mukaan, noin viikottain siivousväli on yleensä hyvä, samalla se kannattaa myös pestä esim. mäntysuovalla ja tiskiharjalla. Liikkumisen mahdollisuutta on ehdottomasti tehostettava myös oikeankokoisella juoksupyörällä*


5.Tarvikkeet ja virikkeet

Hamsteri on energinen,liikkuvainen ja vilkas eläin joka tarvitsee tekemistä. Itse suosin ehdottomasti virikkeissä hyvää laatua ja materiaalia, joka on puu. Muovisia virikkeitä ei hamsterille kannata laittaa, sillä ne voivat jyrsiä niitä ja muovinpalasia voi kulkeutua hamsterin suolistoon kohtalokkain seurauksin.  
Parasta pesänrakennustarvetta hamsterille on vessapaperi, vaikka eläinkaupan hyllyillä houkuttelevissa väreissä näkee pesävanua, on se syytä jättää hyllylle, sillä vuosien varrella pesävanusta on varoiteltu paljon kaikenlaisten ongelmien takia, vaikka näitä ei voida faktatietona esittäkään, on järkevää jättää se pesävanu sinne kaupan hyllylle.

 Voit myös käyttää mielikuvitusta ja tehdä virikkeitä itse, esimerkiksi pahvilaatikoista ja vessapaperirullista tehty labyrintti on mieltäpiristävää puuhaa sekä hamsterista, että omistajasta.

Hamsterilla täytyy olla asumuksessaan myös jotain nakerrettavaa, kannattaa siis laittaa halkaistut wc-paperirullat ja tyhjät kananmunakennot tuhottavaksi. Saviruukku on myös hyvä olla, jotta kynnet kuluisivat. Eläinsuojelulaissakin on määritetty pykälä, joka velvoittaa laittamaan eläimelle suojan, eli tässätapauksessa hamsterille pesämökin. Se on hamsterille nukkumapaikka ja se pääsee tarvittaessa sinne piiloon. Suosittelen edelleen mökkiä, joka on rakennettu puumateriaalista.  

 Hamsterin päivittäistä liikuntaa tukemaan on hyvä laittaa juoksupyörä tai lautanen. Juoksupyörän tulee olla halkaisijaltaan vähintään 2Ocm, usein tämäkin koko on varsinkin naaraille turhan pieni. Hamsterin tulee saada juosta juoksupyörässä normaalissa asennossa, ei selkä mutkalla. 

Juoksupyöriä on olemassa puisia ja muovisia, eri kokoisia ja näköisiä, kannattaa kuitenkin valita ehdottomasti umpinainen juoksupyörä.

Todellakin vain mielikuvitus on rajana, mutta raja kulkee siinä että virikkeet ovat hamsterille turvallisia. Kaikenlaisia virikevinkkejä saa eri puolilta nettiä. Tarvikkeet: - Pesämökki - Juoksupyörä tai lautanen - Saviruukku - Juomapullo - ruokakupit tarvittaessa + muut virikkeet; putket yms. Itse en käytä hamstereilla ruokakuppeja, vaan piilotan siemenseoksen purukerrosten väliin - siinä on taas hamsterille yksi virike lisää.

6.Hamsteri sairastaa

Ostaessa hamsteria on huomioitava, että myös tämä pieni nisäkäs tarvitsee sairastuessaan usein eläinlääkärin hoitoa ja oikeita lääkkeitä. Älä anna hamsterillesi ihmisten lääkkeitä: Hamsterin suoliston mikrobikasvusto on herkkä antibiootteja sisältäville lääkkeille. Jos hamsteri sairastaa ja se tarvitsee lääkitystä, pitää se viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi, joka voi sitten tarpeentullen määrätä hamsterille lääkkeitä, kuten antibiootti, mutta oikein annosteltuna.
Hamsteri on pienikokoinen eläin, joka hyvin helposti menettää henkensä saatuaan ihmisten lääkkeitä. Joka tilanteessa ei kannata hamsteria kuitenkaan viedä ensihätään eläinlääkärille, kannattaa konsultoida myös kasvattajaa ensin.

Saaliseläimenä hamsteri on todellinen mestari piilottamaan kipua, se ei siis valita, joten onkin tärkeää että hamsterin terveydentilaa seurataan päivittäin, mitä paremmin tunnet hamsterisi, sitä paremmin tiedät kun joku on pielessä. Sairauksia on useita, kuten myös niiden oireita.

 Jotkut sairaudet ilmenevät ihmisen silmään täysin oireettomasti; esimerkiksi nk. wet-tail (märkähäntä, virallinen nimi Proliferatiivinen ileiitti) on suolistosairaus, jota ilmenee pääasiassa juuri luovutusikäisillä hamstereilla. On tutkittu, että wet-tail voi johtua useista eri tekijöistä; stressi, vääränlainen hoito, huono hygienia yms. Nämä aiheuttavat häiriöitä suolen mikrobikasvustossa, jonka seurauksena on kolibakteeritulehdus.

Hamsteri on lyhytikäinen nisäkäs, joten usein niille tulee kasvaimia, kasvain on kudoksen liikakasvua, usein tätä esiintyy vanhemmilla hamstereilla, hamsteri alkaa vanheta jo noin 15kuukauden ikäisenä. On hyvin tapauskohtaista miten kasvainta voi hoitaa, sisäelinkasvaimille ei näin pienen eläimen ollessa kyseessä voi mitään, mutta esimerkiksi kyljessä oleva kasvain, ihon pinnalla voidaan mahdollisesti leikata. Täytyy kuitenkin muistaa, että hamsteri on pienikokoinen eläin ja nukutus on sille aina suuri riski, johon se voi menehtyä. Vanhan hamsterin kohdalla on usein armollisinta päästää lemmikki paremmille hamstrausmaille. Monet pitävät hamstereita elossa siihen asti, kunnes kasvain alkaa haitata normaalia liikkumista. Kasvain voi kuitenkin aiheuttaa kipua, jota hamsteri ei näytä.

Käyttäytymismuutokset näkyvät hamsterin normaalissa arjessa; se voi nukkua paljon, ruokahalu katoaa tai liikkuminen vaikeutuu, motoriikka ei pelaa. Hamsterin sairauksia on lukuisia, tällä sivustolla niistä on koottu oikein hyvä paketti oireineen:

7.Käsittely

Hamsteri on pieni ja vikkelä eläin, älä jätä hamsteria valvomatta tilaan, jossa se voi ahtautua pieneen koloon tai juuttua johonkin. Pääasiassa hamsterin juoksutus on hyvä tapahtua aina omistajan valvovan silmän alla. Käsittele hamsteria rennoin, mutta varmoin ottein. Älä turhaan jännitä mahdollisia puremia ja tippumisia. Alkuun kannattaa käsitellä hamsteria vaikka sängyllä, jossa ei haittaa vaikka hamsteri tippuisikin.

Lapsen tulee käsitellä hamsteria aina aikuisen valvonnan alla. Jos hamsteri pääsee karkaamaan käsistäsi, älä panikoi vaan ota hamsteri rauhallisesti kiinni. Jos hamsteri syystä tai toisesta pelästyy, se voi puraista. Se ei tarkoita pahaa, eikä siinä tilanteessa tule missään nimessä puristaa hamsteria vaan rauhallisesti laskea hamsteri alas.

8.Kun Hamsteri tulee taloon

Kun hamsteri tulee taloon, joutuu se totuttelemaan uusiin ääniin ja hajuihin, anna hamsterin tutustua rauhassa pari päivää asumukseensa, ennen kuin alat käsittelemään sitä. Ensimmäisinä päivinä kannattaa lahjoa hamsulasta herkuilla häkkiin, jotta se tottuu sinuun, ääneesi ja tuoksuusi. Aloita käsittely hamsterin ehdoilla pieniä aikoja päivittäin, älä tee hamsterin lähellä äkkinäisiä liikkeitä ja vältä käsittelyä alussa kovien äänien luona. Ensimmäiset päivät voit harjoitella hamsterin kanssa vain niin että otat hamsterin hetkeksi hellästi kämmenien väliin ja lasket sen rauhallisesti maahan takaisin, pari kertaa tämmöistä toistoa. Hiljalleen hamsteri tottuu ja siitä alkaa kehkeytyä mainio lemmikki. En suosittele käsittelyn laiminlyöntiä hamsterin vauvaiässä, koska myöhemmin kesytys voi olla haasteellisempaa ja se voi myös viedä enemmän aikaa.

9.Hamsteri matkustaa

Hamsterille on hyvä hankkia heti sopivankokoinen kuljetusboksi. Syyrialaisilla se on L-koon boksi, jonka tilavuus on noin 6 litraa, samaisella boksilla voit osallistua myöhemmin myös näyttelyihin, sillä se vastaa vaadittuja vaatimuksia. Hamsteri on pieni eläin ja kuivuu helposti pitkillä ja lyhyemmilläkin matkoilla ilman nestettä. Ennen reissua onkin hyvä laittaa yöksi veteen likoamaan porkkanoita tai omenoita, joista hamsteri saa matkan aikana tarvitsemansa nesteen. Laita boksiin myös siemenseosta, wc-paperia sekä halkaistuja wc-paperirullan hylsyjä. Älä laita boksiin koskaan mitään painavaa, sillä ne voivat matkan aikana vahingoittaa hamsteria, laita sopiva kerros myös hyvälaatuista purua pohjalle, katso ettei puru pölise.

Kuumilla kesäilmoilla voi boksin päälle laittaa osaksi kostean pyyhkeen, välillä on hyvä avata boksin kantta jotta ilma kulkee boxissa kunnolla. Jos mahdollista, yritä välttää auringonpaistetta suoraan boksiin, jalkatila on useinkin viileämpi. Älä koskaan jätä hamsteria autoon kesähelteillä, autossa lämpötila nousee nopeasti vaarallisen korkeaksi. Talvella ja viimoilla hamsterin boksin ympärille on tulee laittaa viltti tai vastaava suoja, sellaisen voi vaikka ommella itse. Tärkeintä on, ettei boksiin pääse vetoa, eikä pakkaset pääse vahingoittamaan hamsteria.

Myös talvella nestepitoinen ruoka boksissa on ehdoton! Älä kuljeta hamsteria häkissä tai tilavassa dunassa tmv, boksi on turvallinen ja tarpeeksi pieni, ettei hamsteri ehdi saada vauhtia mahdottomiin iskuihin esim. onnettomuuden sattuessa. Älä koskaan kanna boksia sen kahvasta, vaan tukevasti pidellen laatikon pohjasta kiinni, kannet eivät ole koskaan luotettavia! Boksin voi kiinnittää myös turvavöihin kannessa olevasta kahvasta. Turvallista matkaa hamstereiden kanssa!
©Eve Immonen 2011 Kaikenlainen kopioiminen ja tekstin levittäminen on tekijäoikeusRIKOS, josta voi seurata sakkoja, mutta voit huoletta kopioida tämän omaan käyttöösi. Missään tilanteessa tätä tekstiä ei saa  väittää omakseen.

7 kommenttia:

 1. Kivasti ohjeita :)! mä saan perjantaina Syyrialaisen meidän ekaks piti hakea se tänään eläinkaupasta mutta siel ei ollu ja uusia tulee torstaina ja saadaan hakea perjantaina et ne voi tutkia ne et onko niillä miään sairauksia :)

  VastaaPoista
 2. Anteeksi, että kysyn tälläistä mutta tiedätkö mistä tuota Mucki Menu Plus Hamster ruokaa saisi? Saako sitä ostettua eläinkaupasta vai pitääkö tilata netistä? Kiitos jos vastaat ja anteeksi että kysyin mutta en ainakaan itse löytänyt netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen sitä sai zooplussasta, mutta ei näemmä enää. Ehkä sitä löytyy jostain eläinkaupasta :) Vaikea mennä sanomaan.

   Poista
 3. Anteeksi en huomannut tuota postaukseen liittymättömät kysynykset vieraskirjaan.

  VastaaPoista
 4. Millasena tota seepiansuomuu pitäs antaa? (Tai siis voiko hamsu syödä sitä liikaa? Voiko sen laittaa kokonaisena vsi kannattaako pilkkoa osiin?)Tykkääkö hamsut ees siitä? :D Jos siihen tekee reiän, onko se turvallista kiinnittää kattoon roikkumasn esim. hamppunarulla? :)

  VastaaPoista
 5. Paljon asiaa ja hyvää tietoa! Kiitos :-)

  VastaaPoista
 6. Olen luullut että hamstereilla pitää olla koko ajan ruokaa :o

  VastaaPoista

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)