Kasvattaja

Olen Eve, 29-vuotias kani-& jyrsijäharrastaja-kasvattaja Kainuusta. Kasvatan pitkäkarvaisia  syyrianhamstereita värissä
 tummanharmaa, lila, normaali & cinnamon sekä 
vkh roborovskeja värissä ja kuviossa normaali laikukas 
SHY:n ja SKJL:n hyväksymällä kasvattajanimellä Wonderland's

Aloitin kasvatuksen syyrianhamstereiden parissa vuonna 2009. Ensimmäinen yhdistelmä oli lk normaali umborous Manson Sweet Tooth x pk luonnonvalkoinen (piilokilpikonna) Dia-Koni. Tähän aikaan haaveilin cremejen kasvatuksesta, ja ostin A-poikueen emän "Tintin" cremenä, mutta poikueen myötä se paljastuikin luonnonvalkoiseksi kilpikonnaksi. Kohtalo se lineee, sillä poikueeseen syntyi lyhytkarvainen seepianharmaa kilpikonna naaras, johon ihastuin heti! Siitä lähti rakkaus hopeanharmaisiin syyrianhamstereihin, joita kasvatin aina vuoteen 2015, kunnes kasvatusvärini muuttuivat ulkomaantuontien innoittamana tummanharmaaseen, lilaan, normaaliin ja cinnamoniin.

Näyttelyissä aloin kulkemaan myös vuonna 2009, ensimmäiset näyttelyt olivat PiNan näyttelyt Tampereella, sen jälkeen aloin kulkea aktiivisesti OSJH:n näyttelyissä Oulun seudulla. Ilmoitin tuon A-poikueen naaraan ulkomuotoluokkaan, ja se sijoittuikin mukavasti ES1+BIS2. Sen jälkeen olen kulkenut näyttelyissä hyvin ahkerasti.

Valmistuin 2012 SHY VLH-pätevksi tuomariksi lemmikkisyyrialaisille ja  syksyllä 2014 lemmikkikääpiöhamstereille. Vuonna 2016 valmistuin ulkomuototuomariksi syyrianhamstereille.

Olen toiminut SHY:n hallituksessa alkaen vuodesta 2012, yhden välivuoden pidin huilia, mutta jatkan tällähetkellä edelleen hallituksessa lemmikkituomarikouluttajan pestissä.

Vuonna 2016 hain Wonderland's-kasvattajanimeni alle vkh roborovskit, nimi myönnettiin.

Ammatiltani olen lävistäjä, joskin tällähetkellä työtön. Olen kuitenkin harkinnut kouluttautuvani pieneläinhoitajaksi, ja ehkä tulevaisuudessa perustavani kivijalkaliikkeen. Eläimet ovat kuitenkin lähinnä sydäntäni ja paikkakunnalla, jossa asun ei lävistäjille juuri töitä ole.

Asun aviopuolisoni kanssa isossa rivitalokolmiossa, kaikenkarvaisen perheemme kanssa. Perheeseemme kuuluukin kääpiöluppapoika Dexter, 2 maatiaiskastraattikollia, 2 akvaariota ja hamsterilauma.

Dex.
Mitä se kasvatus sitten on?

  Kaikki lähtee jalostunaaraasta, mietin mitä annetaavaa sillä on, sen hyviä ja huonoja puolia. Seuraava askel on alkaa etsimään naaraalle sopivaa urosta. Pidän hyvin tärkeänä hamsterin terveyttä pidemmällä linjalla; yhden linjan olen joutunut katkaisemaan poikasten kuolemien vuoksi, silloin en vielä eviralle valitettavasti pystynyt poikasia lähettämään avattavaksi, joten näin tärkeäksi katkaista linjan kokonaan, ja se oli oikea päätös. Tarkkailen myös hamstereiden häntiä mutkien vuoksi, tosin niitä ei onneksi ole pahemmin ilmestynytkään hamstereilleni. Myös luonne on todella tärkeä osa, kun valitsen jalostuseläimiä. Ne eivät saa olla aggressiivia millään tavalla, varsinkin emon luonteenpiirteet periytyvät poikasille, sillä kasvaessaan emon kanssa, ne ottavat emosta esimerkkiä.

 Jalostushamsterini ovat kuitenkin ensisijaisesti lemmikkejä, ja pyrin myös siihen, että niiden poikaset ovat ensisijaisesti hyviä,terveitä ja kilttejä lemmikkihamstereita. Unohtamatta kuitenkaan värin,rakenteen ja muun olennaisen merkitystä jalostustyössä. Kiteytettynä siis; Jalostukseni koostuu hyvistä lemmikkihamstereista, joiden väri,turkki ja rakenne alkavat hiljalleen kehittyä oikeaan suuntaan ja omanlaisekseen kohti standardia. Etenen mielumin jalostuksen osalta hiljakseltaan ja tuumaillen, katsellen mihin suuntaan rakenne ja värit kehittyvät. Minulla on vielä paljon oppimista, mutta hiljaa hyvä tulee. 

  Sopivan kodin löytyessä kannatan ehdottomasti sijoitussopimusta, periaatteeni on pitää mahdolliset tulevat jalostusnaaraat itsellä ja sijoittaa urokset. Olen hyvin tarkka siitä, millaiseen kotiin kasvattini päätyvät. Alle 18-vuotiaille en myy kasvattejani ilman vanhempien suostumusta, varattaessa poikasta tulee vanhempien ensin olla yhteydessä minuun, myöskin siksi että vanhemmat ovat aina vastuussa alaikäisen lemmikistä loppukädessä. Painotan myös asumuksen koon tärkeyttä, hyvää hoitoa ja oikeanlaista ruokintaa. Haluan kuulla kasvateistani mielellään välillä, ja mukavasti olen kyllä saanutkin kuulumisia. Varsinkin knikit,kuolemantapaukset ja sairaudet ovat todella tärkeää kuultavaa, sillä kun kotiin jättää yhden hamsterin, ei sen osalta voi välttämättä sanoa mättääkö linjassa joku sairaus.

  Ennen poikasen luovuttamista uuteen kotiin varmistan seuraamalla poikasia niiden syntymästä lähtien, että ne ovat terveitä. Mahdollisia sairaita hamterinpoikasia en maailmalle laita. Poikasia ja vanhempia saa tulla meille katsomaan ja tutustumaan syyrialaisen hamsterin elämään, jos haluaa ensin nähdä millainen eläin syyrialainen on, joka on tietenkin hyvin toivottavaakin, kun kyseessä on ensimmäinen hamsteri. Poikasen mukaan annan rekisteripaperit ja hamsterin eliniän kestävän tukeni sekä tietenkin kattavat hoito-ohjeet, joka sisältää myös kattavaa tietoa hamsterin ruokinnasta. 

  Kasvattajana koen olevani vastuullinen kaikinpuolin. Varmistan, että vain terveet ja hyväkäytöksiset yksilöt lähtevät uusiin koteihin. Kaikkia poikasia on käsitelty niin paljon, että ne ovat tottuneet jo perustoimenpiteisiin ja käsittelyyn. Siksipä opastan ensikertalaisia hamsterinostajia myös käsittelyssä, kun he tulevat hakemaan hamsterin, annan myös ennakkoon hyviä tietolähteitä tiedonhakuun, kuten muidenkin kasvattajien blogeja/artikkeleita/kotisivuja jne. Monet nuoret ovat käyneet luonani näyttämässä hamstereitaan ja tulevat kysymään erinäisistä ongelmista, oli kasvattini tai ei, autan kyllä mielelläni. Myös netissä minulta kysytään paljon erinäisistä ongelmista ja tilanteista, miten toimia milloinkin. 

  Olen kaikenkaikkiaan hyvin aktiivinen hamstereiden suhteen ja motivaatiota riittää, uskon että matkalla tulee vielä paljon vastoinkäymisiä vastaan, mutta eiköhän se vain lujita luonnetta ja halua jatkaa kohti parempaa.