tiistai 6. lokakuuta 2020

Kuulumisia hamsulasta pitkästä aikaa

Hetki on kulunut kuulumispostauksesta. Ja vaikka kirjoittelen hamsulan fb-puolelle hamsulan kuulumisia, niin silti on mukava vielä lisäksi blogata pidemmän kaavan kautta hamsulan asioita. 

Olen nyt ollut pian vuoden tuomarointitauolla ja ajattelin jatkaa samaa rataa ulkomuotoluokkien osalta myös vuonna 2021. Haluan keskittyä näyttelyttämään omia eläimiäni, koska nyt juuri on sitä näyttelytettävää, mitä kehtaa paikalle tuoda. Älkää toki ymmärtäkö väärin, jokainen voi osallistua ulkomuotoluokkaan, eikä tarvitse hävetä sitä jos hamsteri ei ole sellainen, joka yltäisi sijoille. On hyvin tärkeää näyttelyttää eläimiä, koska hamstereita arvioivat ulkomuototuomarit, jotka ovat kouluttautuneet jopa vuosia. Sieltä saa tärkeitä työkaluja jalostukseen. Ja lukekaa ne kaavakkeet, tuomarit todellakin haluavat antaa vastinetta rahoillenne ja auttaa teitä eteenpäin kasvatuksen suhteen. Pelkän arvosanan kurkkaaminen ei auta oikein mitään, jos et tiedä mistä se koostuu. Näyttelykaavakkeiden lukeminen, vertaaminen hamsteriin on yksi iso osa sitä kasvatustyötä varsinkin alkutaipaleella, ja myöhemminkin.

 Itse kun taas katselen myös omiani ulkomuototuomarin silmin, niin en vähässä lähde näyttelyttämään eläimiä, joiden tiedän olevan sellaisia, jotka eivät menesty. Mutta periaatteeni on, että jokainen hamsteri käy sen yhden kerran toisen tuomarin silmien alla, koska sieltä voi saada hyviä pointteja, sellaisia joita ei ole itse ajattellut. Onneksi meillä on paljon ammattimaisia ulkomuototuomareita! Mutta pääsääntöisesti me lähdetään sellaisella porukalla, millä on mahdollisuus sijoittua ja napata sertifikaatteja sekä vv-pisteitä, sekä sitten ne muutamat mukaan, joista lähden hakemaan mielipidettä toiselta tuomarilta.

Mutta tosiaan, meille syntyi 12.9.2020 odotettu R2-poikue yhdistelmästä Sateenkaaren Nominatiivi, lk ruoste x Wonderland's Opaasi, lk normaali. Tätä sukua olen rakentanut hiljaksiin ja hartaasti. Suvussa esiintyy mm. FIN MVA Wonderland's Green Inferno, FIN MVA Wonderland's Iltasatu, Wonderland's Jaguaariuni**, Wonderland's Bloody Mary*, Wonderland's Doe-Eyed Dakota*, VV15 Enjolras Von Sweetness** jne. 

Olen ihan superinnoissaan tästä poikueesta, vaikka syntyi vain 5 poikasta, josta yksi meni heti lemmikkikotiin ollessan hieman pienikokoinen sisaruksiinsa verrattuna, mutta ei niin radikaalisti, etteikö se voisi olla lemmikkikodissa hyvä lemmikki. Minullahan oli tarkoitus teettää sama yhdistelmä uudelleen, mutta Sateenkaaren Nominatiivi oli nukahtanut pesäänsä ikiuneen. Ikää oli vasta 1,6vuotta mutta onneksi edes sen verran. Kun tykkään käyttää kasvatuksessa uroksia, joilla alkaa olla jo hieman enemmän ikää ja niiden kunto säilyy hyvänä vanhuudesta huolimatta. Naaraita ei voi valitettavasti käyttää kovin myöhään, minulle pitkäikäisyys terveenä ja hyväkuntoisena on yksi asia lähellä sydäntä. 

Erityisen tyytyväinen olen neljään poikaseen; lk normaali uros Wonderland's Royal Rocket lähtee Lavender's Elyn luokse jalostusoikeudella, lk ruoste uros Wonderland's Royal Redrum menee hyvälle ystävälleni jalostusoikeudella, hän on aloitteleva kasvattaja syyrianhamstereiden osalta, mutta jalostus kyllä on hanskassa pitkäaikaisena kasvattajanimellisenä kanikasvattajana. Sieltäpä meidän jalostushermeliinit pääsääntöisesti onkin hankittu. Redrum jää asumaan meille hyväksi toviksi, sillä tarvitsen sitä lähiaikoina astuttaakseni lk normaalin naaraan Malphasin eli Mallun. Mallu on hyvän ystäväni kasvattama lupaavan oloinen nuori naaras, jonka isä on lk normaali uros Wonderland's Jaguaariuni**. Todella lupaava lk ruoste uros Wonderland's Royal Romeo lähtee Tinytail hamsulaan Sariannelle syrkkiprojektiin. Ja pienin naaras Wonderland's Royal Rapunzel jää Kajaaniin lemmikkiharrastajalle, jolla on ollut ennenkin kasvattini. Oikein putkeenhan tämä meni, mutta oisin toivonut hieman isompaa poikuetta, että kaikki halukkaat kasvattajakollegat olisivat saaneet omansa. Aina ei suunnitelmat päde, ja onneksi hyvä kasvattaja malttaa odottaa :)

lk ruoste uros Wonderland's Royal Redrum.

 

Hamsulasta on poistunut 2,6kk iässä myös ihana lemmikkini, roborovskinaaras Kingdom's Nalbina Fortress. Nana ehti saadankin hamsulassa jälkikasvua vielä kun roboja kasvatin. Se oli ennenkaikkea ihana lemmikkimummo, ja hirmuisen rakas. Seurailin Nanaa hyvän tovin, lopulta kuitenkin liikkuminen alkoi olla hankalaa ja jäykkää, selkeästi kipujakin jo oli, joten päästin Nanan paremmille hamstrausmaille, ikuisille mongolian aroille. Ikävä jäi, mutta sitä se elämä on. Mahdollisimman pitkä ikä ei ole hamsterin kohdalla mikään kunniasaavutus. Saavutus on se, että eläin päästetään oikeaan aikaan pois. Saaliseläimenä hamsteri peittelee kipujaan hyvin taitavasti.

Kingdom's Nalbina Fortress "Nana"
 
 
Vuoden 2020 viimeiset yhdistelmät:
 
  • Wonderland's Pokerface, lk seepianharmaa x Wonderland's Quiskaus, pk ps seepianharmaa
  • Wonderland's Royal Redrum, lk ruoste x Malphas, lk normaali
 Näitä jäädään siis odottelemaan. 
 
Ja tiedättekö, hamsterikasvattaja on aina hamsterikasvattaja!
 
Tänään aamulla lähdin ostoslistan kanssa kauppaan, puolisoni odotti autossa ja laittoi vielä viestiä perään:"osta jotain hyvää itsellesi."
 
Mitä vastaa hamsterikasvattaja?
 
Vastasin puolisolleni: "Okei kiitos! Minä otan hamstereille tätä broiskun jauhelihaa!" 
 
Sellaista se on eläminen hullun hamsterikasvattajan kanssa. Mutta ei, tosiasiassa mun vaimo ei todellakaan ylläty näistä mun jutuista enää 12 vuoden jälkeen, mitä olen hamstereita harrastanut.
 
Sitten vielä himan kuvia hamsulasta.
 
Hamsujen ruoka tänään; keitettyä broilerin jauhelihaa, runsaasti tuoretta basilikaa, keltaista paprikaa sekä lehtiselleriä. Kyllä muuten katosi aika nopeasti jälleen.
Silja oli heti apajilla, kun tuoreruoka tarjoiltiin.
Opaasi päivystää mökin katolla, poikaset tirsaa onnellisena pesämökissä päällekkäin.
Wonderland's Pokerface eli Peetu tuumii miksi joutui heräämään näin "aikaisin".

 Näin ystävälläni myynnissä tämmöisen ihanan arviolta 70-90 luvun keraamisen hamsterinmökin. Ihannoin vanhoja hamsterikirjoja ja esineitä, joten pitihän minun tämä ehdottomasti saada hamsulan hyllylle koristeeksi. En tohdi laittaa käyttöön, kun on jo murtunut muutamista kohdista, koristeena muistuttaa siitä, että hamstereita on ollut lemmikkinä pitkään. 


Loppuun vielä täytyy hehkuttaa hamsulan uuttaa maskottia!

Tässä komeilee Snuffel, 6kg painava kastroitu suurihopeauros "Nemo". Hän asuttaa ja vartioi nykyään hamsulaa. Täällä pohjoisessa tulette Nemoa näkemään näyttelyissä, vihdoin pitkä toiveeni suurihopeauroksesta toteutui! Ja sattuipa vielä niin hyvin, että Nemo on yhden rakkaimman ystäväni kasvatti! Nemo on hyvin touhukas, mutta todella kiltti ja kaipaa hellyyttä. Nemon kanssa kuljetaan vielä monen monet pet-luokat.

Snuffel
"Nemo"
 Luonnonharmaa
30.6.2018
i. Picantto's Kiomoto, luonnonharmaa
e. Rihmasto, luonnonharmaa
k. Jenna Brotkin 


Sellaisia kuulumisia nyt tähän väliin. Korona sotkee mukavasti suunnitelmia, mutta ei tätä ikuisuus kestä. Jospa kuitenkin olisi mahdollista näyttelyttää nuorisoa keväällä 2021. Täällä pohjoisessa ei ole ulkomuotoluokkia ollutkaan vuonna 2020, ja etelässäkin vain muutamat.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)