perjantai 9. huhtikuuta 2021

Kun hamsteri puree?

Sain tänään pitkästä aikaa muistutuksen siitä, että hamsteri todellakin on saaliseläin ja sen vaistot elävät vahvasti sen mukana, vaikka se on asunut todella kauan vankeudessa ja ihmisten seuraan tottuneena sekä jalostus on tehnyt oman osansa hamstereiden käyttäytymismalleihin. 

Vaikka kuvittelemme, että voimme kesyttää eläimen, se ei ole täysin totta. Joitain kompromisseja voimme aika pitkälle  eläinten kanssa tehdä elääksemme yhteisymmärryksessä, lopulta kuitenkin eläimen vaistot ovat vahvemmat. Ja hamsterilla ne ovat monessa tilanteessa puolustusreaktio tai pelkotilaan joutuminen.

Pääsääntöisesti ihmisen pitäisi pyrkiä tekemään eläinten kanssa kompromisseja ymmärtäen eläinten vaistonvaraista käytöstä. Se ei kuitenkaan ole aina niin helppoa. Puhummehan hamstereiden kanssa aivan eri kieltä. 

Olen opetellut lukemaan hamstereiden eleitä jo pitkään, ja sen ansiosta usein vältynkin puremilta ja tuomaroidessa puremahaavat ovat todella harvinaisia. Toki joskus eläin pääsee tuomarointi tilanteessa yllättämään aivan täysin. Kerrankin yksi hamsteri hyökkäsi suoraan käteeni papereiden seasta, vaikka käteni ei ollut vielä kovinkaan lähellä hamsteria. Tässä tilanteessa se tunsi olonsa uhatuksi ja reagoi turvalliseksi kokemallaan tavalla. Minulle on tuomarointi tilanteessa sekä hamstereiden käsittelytilanteessa aina tärkeää, että toimin eläintä kohtaa reilusti ja huomioiden sen alkuperäiset vaistot. 

 Eläin ei pure koskaan siksi, että se olisi paha, toisin kuin ihminen - eläin ei osaa ajatella tarkoituksellista väkivaltaa tai kostoa. Se täytyy muistaa aina, eläin ei myöskään ymmärtäisi, miksi rankaisisit sitä siitä, että se toimi täysin vaistojensa varassa tilanteessa, jossa se ei keksinyt muuta keinoa paeta epämiellyttävästä tai jopa todella pelottavasta tilanteesta. Siksi hamsteria ei saa koskaan rangaista sen vaistonvaraisesta toiminnasta, koska se on täysin turhaa. Näykkivää hamsteria voi puhaltaa hellästi kasvoille ja kertoa näin ystävällisesti, että käytös ei ole toivottavaa. Usein hamsterin näykkiminenkin on kokeilua, onko sormi ruokaa. Hamstereilla on nimittäin todella huono näkö, ne käyttävät elämässään todella paljon hajuaistiaan, mikä sitten monesti osoittautuu tämmöisellä epätoivotulla näykkimisellä ihmisten sormiin kohdistuen. Jos olet juuri näperrellyt jotain hyväntuoksuista ruokaa, on hamsterin usein kokeiltava, onko se ihana tuoksu sormi vai kenties pähkinä. 

Tänään kuitenkin onnistuin tahtomattani tekemään sen virheen, että tavoittelin vierasta hamsteria juoksupyörän takaa, enkä nähnyt sen eleitä. Jos olisin nähnyt, se olisi ennen puremaa hyvin todennäköisesti viestittänyt minulle selkeästi, että käden lähestyminen ei ole sille ok juuri sillä hetkellä. Sitä voi pelottaa, se voi säikähtää. Tässä tapauksessa hamsteri säikähti ja reagoi, kuten sen kuuluu. Hätä ei toki ole tämännäköinen, hamsteri itse sai tuplaherkut korvaukseksi siitä, että menin hänet säikyttämään. Ihan täysin ajattelemattomuutta ja omaa tyhmyyttä - täysin oma vika. Eikä siinä mitään, elämä jatkuu ja puremia tulee jatkossakin. 

En voi liikaa alleviivata kasvattienikaan omistajille, että eläin on aina eläin, ja se voi purra. Moni lapsikin on hienosti tämän sisäistänyt kun olemme hakutilanteessa asioista keskustelleet hamsterinkin näkökulmasta. Olenkin aina sanonut lapsille, ettei se purema juurikaan satu ja sen huomaa usein vasta sekunteja sen jälkeen, kun se on tapahtunut. Tietenkin ihmisen on loogista pelätä kipua, se on myös ihmisten vaisto. 

Mutta näin me yritämme elää eläinten kanssa sopusoinnussa, joskus tulee konflikteja ja joskus se on ruusuilla tanssimista. Mutta huolimatta siitä, että joskus otamme rakkaiden lemmikkiemme kanssa hieman nokkapokkaa, on elämä lemmikkein kanssa todella antoisaa. 

Muistathan kuitenkin, että kun olet tekemisissä eläinten kanssa, huolehdit itsellesi aina voimassaolevan tetanusrokotteen. Se on pitkäaikainen rokote, joka voidaan joissain tilanteissa joutua tehostamaan. Näin pidät itsesi turvassa, ja hamsterin puremista harvoin seuraa mitään vakavaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan postauksen ulkopuolelle tarkoitetut kysymykset vieraskirjaan! :)